Amfiteatrul gladiatorilor din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reconstruit. Investitie de cinci milioane de euro

Amfiteatrul gladiatorilor din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reconstruit. Investitie de cinci milioane de euro

Aproximativ cinci milioane de euro vor fi investiti, potrivit unui proiect, in reconstructia amfiteatrului din fostul oras antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, situat in apropiere de Hateg, la poalele Retezatului. "Specialistii in domeniu au fost de acord ca amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa trebuie reconstruit, restaurat si conservat astfel incat sa poata gazdui 5.000 de oameni, pentru diverse spectacole, evenimente culturale si nu numai.

acum 99 luni (24 Oct 2014)

Aproximativ cinci milioane de euro vor fi investiti, potrivit unui proiect, in reconstructia amfiteatrului din fostul oras antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, situat in apropiere de Hateg, la poalele Retezatului.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, in administrarea caruia se afla situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a primit de la Ministerul Culturii avizul favorabil pentru realizarea investitiei in restaurarea si conservarea amfiteatrului.

"Specialistii in domeniu au fost de acord ca amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa trebuie reconstruit, restaurat si conservat astfel incat sa poata gazdui 5.000 de oameni, pentru diverse spectacole, evenimente culturale si nu numai. Foarte multi vizitatori vor veni sa vada un asemenea amfiteatru de epoca romana, ridicat la dimsnsiunile pe care le-a avut acum aproape 2.000 de ani", a declarat Liliana Tolas, managerul MCDR Deva, citata de Hunedoara TV. Muzeul intentioneaza sa acceseze fonduri de la Uniunea Europeana pentru realizarea investitiei, altfel este greu de crezut ca statul roman va asigura finantarea integrala a proiectului.

Amfiteatrul gladiatorilor

Amfiteatrul din vechiul oras al dacilor si romanilor gazduia in trecut spectacole de teatru, evenimente sportive si lupte intre gladiatori, iar in tribunele sale incapeau aproape 6.000 de oameni.

Potrivit specialistului in arheologie Gica Baestean, seful Sectiei de Arheologie Ulpia Traiana Sarmizegetusa din cadrul muzeului devean, in vremurile in care amfiteatrul era functional, terenul arenei romane era acoperit cu nisip sau rumegus, pentru a absoarbe sangele, iar dupa curatarea lui murdaria era preluata printr-un canal, prin care se revarsa intr-un rau.

Vechile ruine ale Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa ocupa o suprafata de peste 30 de hectare la poalele Retezatului si ale Muntilor Poiana Ruscai. De zece ani, spune Gi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro