Amenzi marite pentru participantii la proteste. Si injuraturile in trafic vor fi taxate scump

Amenzi marite pentru participantii la proteste. Si injuraturile in trafic vor fi taxate scump

Proiectul mai prevede amenzi de 300 - 800 de lei (fata de 100 - 500 de lei in prezent) pentru: cersetorie, alarmarea publicului si a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol fara motiv intemeiat, refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale sau lasarea in libertate ori fara supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol. Astfel, proiectul prevede si cresterea amenzilor pentru savarsirea de gesturi obscene in public, proferarea de injurii, amenintari cu acte de violenta, deteriorarea sau mutarea, fara drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica si rutiera ori a celor care semnaleaza existenta unui pericol pentru viata persoanelor, de la sume cuprinse intre 400 si 1.200 de lei.

acum 35 luni (6 Feb 2018)

Potrivit unei propuneri legislative ce tocmai a trecut de votul senatorilor, tulburarea ordinii publice, refuzul persoanelor de a se legitima, lasarea animalelor periculoase in libertate sau cersetoria vor fi sanctionate cu amenzi mai mari decat in prezent. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Concret, cei care se fac vinovati de provocarea ori participarea efectiva la scandal sau cei care tulbura linistea locatarilor intre orele 22.00-08.00 si 13.00-14.00 prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui instrument muzical la intensitate mare in localuri vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 700 si 1.800 de lei (fata de 500 - 1.500 de lei in prezent).

Aceleasi sanctiuni sunt prevazute pentru cei care organizeaza jocuri de noroc ilegale sau comercializeaza ilegal arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, arbalete, arcuril pentru tir, pescuit sau vanatoare.

Proiectul mai prevede amenzi de 300 - 800 de lei (fata de 100 - 500 de lei in prezent) pentru: cersetorie, alarmarea publicului si a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol fara motiv intemeiat, refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale sau lasarea in libertate ori fara supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol.

Lege anti-proteste

Sociologul Maria Nicoleta Andreescu, director executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atrage atentia ca inasprirea amenzilor pentru tulburarea ordinii publice va descuraja protestele de strada si va duce, practic, la o restrangere a drepturilor persoanelor.

"La Ministerul de Interne se afla in dezbatere, inca de anul trecut, un proiect oarecum similar. In consultarile publice pe acest proiect, noi am transmis, iar Ministerul de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro