Amenintarea suprema: Jihadul nuclear

Amenintarea suprema: Jihadul nuclear

Este limpede ca exista o corelare a mesajelor de urgenta pe acest subiect atat de dramatic si sensibil al terorismului nuclear, de mai multe ori evocat de responsabilii ISIS care vorbeau despre posibilitatea de achizitionare de material nuclear din Pakistan, dar care este alimentat si de miscari deosebit de ciudate care s-au amplificat in ultima perioada, spre exemplu repetate survolari de catre drone neidentificate, dar profesionale, a unor situri nucleare din Franta, spre exemplu. Dar si in urma unui avertisment la fel de grav lansat zilele trecute de Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pe probleme de lupta impotriva terorismului: "Nu m-ar mira ca, nu mai tarziu de peste 5 ani, sa existe tentative de a folosi Internetul pentru a comite atentate...astfel, ar fi posibil de preluat contolul unei centrale nucleare, al unui centru de control aerian sau de manevra a unui nod de cale ferata...la un moment dat, va exista in ISIS un personaj cu doctorat in informatica si care sa stie cum sa patrunda in sistem".

acum 58 luni (30 Mar 2016)

Mi-am amintit acest episod citind o scrisoare-manifest semnata de 35 de laureati ai Premiului Nobel, personalitati eminente si unanim respectate ale elitei mondiale a gandirii, membri al Federatiei oamenilor de stiinta americani, adresata, pe 29 martie 2016, participantilor la Nuclear Security Summit. Este un document esential, totodata in marea linie deschisa de celebrul Manifest Pentru Pace Russel-Einstein (23 decembrie 1954), dar si raspunzand unei actualitati politice si de securitate mai mult decat stringente: amenintarea teorismului nuclear.

Amenintarea este intr-atat de importanta si iminenta incat, foarte recent, a evocat-o chiar Yukiya Amano, secretarul general al Agentiei Internationale dpentru Energia Atomica care afirma ca "terorismul se raspandeste si nu poate fi exclusa posibilitatea sa fie folosite materiale nucleare" reamintind ca, in ultimii 20 de ani, Agentia a numarat peste 2.800 de cazuri de trafic, detentie ilicita sau "pierderea" de asemenea substante "si s-ar putea sa nu fie decat partea vizibila a aisbergului".

"Teroristii au mijloacele, cunostintele necesare si informatiile necesare fabricarii unei bombe H"

Yukia Amano, Secretar general AIEA (interviu pentru AFP)

Un semnal de alarma foarte concret si urgent caruia i se alatura cei 35 de laureati ai Premiului Nobel. Deoarece acest tip de combustibil este stocat acum in scopuri militare, dar si pentru a face sa functioneze navele cu propulsie nucleara, este posibil sa constituie o tinta pentru teroristii care ar dori sa faca rost de materiale radioactive necesare fabricarii unei "bombe murdare". Daca in ultimii 40 de ani, 90 de reactoare fie au fost inchise, fie convertite la uraniu slab imbogatit, este urgent ca toate reactoarele ramase (atat in SUA cat si in Rusia) sa fie si ele astfel convertite. Chestiune absolut urgenta daca luam in considerare diferentele majora intre constituirea perimetrului de securitate in cazul unei centrale n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro