Ambulanta si SMURD-ul trec la raportarea cazurilor medicale pe tablete

Ambulanta si SMURD-ul trec la raportarea cazurilor medicale pe tablete

Incepand din 1 martie, fisele de hartie de la ambulanta, SMURD si din unitatile de primiri urgente ar putea fi inlocuite cu un sistem digitalizat de raportare dupa ce atat serviciile de urgenta, cat si o parte din unitatile sanitare au fost dotate cu tablete achizitionate pe bani europeni. Totodata, un alt scop al tabletei este acela de a transmite timpii de ajungere la caz, de plecare de la caz, ceea ce nu e rau, doar ca apar dificultati tehnice, vorbimd e dispozitive electronice, trebuie sa existe si fisa format pe hartie", au aratat oficiali din SABIF.

acum 45 luni (31 Jan 2017)

Incepand din 1 martie, fisele de hartie de la ambulanta, SMURD si din unitatile de primiri urgente ar putea fi inlocuite cu un sistem digitalizat de raportare dupa ce atat serviciile de urgenta, cat si o parte din unitatile sanitare au fost dotate cu tablete achizitionate pe bani europeni. Concret, noul sistem ar trebui sa duca la o corelare mai usoara a datelor pacientilor, a cazurilor venite prin 112, dar si la o monitorizare mai atenta a consumabilelor si medicamentelor folosite in sistemul de urgenta, eliminandu-se, astfel, risipa.

"Suntem inca in faza de testare si incercam ca, pana la sfarsitul lunii februarie, sa il folosim ca sistem principal de raportare. Incercam ca, de la 1 martie, sa ajungem catre oprirea utilizarii hartiei in sistem, vom scoate treptat hartia si vom folosi doar sistemul digital de raportare. Nu suntem primii care facem acest lucru, sunt foarte multe tari in care nu se mai foloseste hartia nici pe ambulante, nici in UPU-uri, ci se folosesc doar raportari digitale", a explicat doctorul Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU). Daca la SMURD rata de raportare depaseste deja 90%, situatia este diferita la serviciile de ambulanta si in spitale. In plus, urgentistii afirma ca utilizarea tabletelor nu vine in sprijinul lor, pe motiv ca numarul acestora este insuficient, iar odata ce o fisa este inchisa, nu mai pot opera modificari in ea desi situatia pacientului de la urgente este intr-o continua evolutie. De exemplu, noi am primit in Unitatea de Primiri Urgente trei tablete, in care sa introducem toate fisele pacientilor. O alta problema este ca medicul coordonator are acces la o fisa inchisa de medicul curant, dar acesta din urma nu, desi isi pune parafa acolo. Iar acest lucru este anormal", a explicat, pentru "Adevarul", medicul Fiorella Mitoiu, sefa Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Pantelimon din Capitala, unde sistemul a fost doar testat. De asemenea, nu ai ce sa faci cu trei tablete in UPU, ar t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro