Ambitionati de Brexit, secesionistii texani cer si ei un referendum de independenta

Ambitionati de Brexit, secesionistii texani cer si ei un referendum de independenta

Miscarea a devenit populara pe Twitter sub numele de "Texit" - referinta evidenta la referendumul britanic - fiind promovata acerb de gruparea texana, care vizeaza un referendum de secesiune in 2018. Gruparea se bazeaza pe o petitie online pentru un referendum asemanator care a strans 260.000 de semnaturi, reprezentand mai putin de 1% din populatia de 27 de milioane de locuitori a statului.

acum 56 luni (25 Jun 2016)

Miscarea a devenit populara pe Twitter sub numele de "Texit" - referinta evidenta la referendumul britanic - fiind promovata acerb de gruparea texana, care vizeaza un referendum de secesiune in 2018.

Gruparea se bazeaza pe o petitie online pentru un referendum asemanator care a strans 260.000 de semnaturi, reprezentand mai putin de 1% din populatia de 27 de milioane de locuitori a statului. "Credem ca texanii sunt satuli de a fi guvernati de birocrati din Washington pe care nu i-au ales si care forteaza politici pe care nu le doresc asupra lor" se arata pe site-ul organizatiei. Duminica trecuta, Miller a comentat referendumul din Marea Britanie la o intalnire locala a republicanilor, considerand ca relatia dintre britanici si Europa este un "mariaj de convenienta intre doi partenere nepotriviti, care a devenit dificil si pregatit pentru divort din cauza unor diferente ireconciliabile, cu prea multa suveranitate cedata unei birocratii centrale ineficiente", conform "The Guardian".

Liderul miscarii secesioniste este de parere ca, intr-o situatie similara, Texas-ul poate prelua usor locul Marii Britanii si Statele Unite cel al Uniunii Europene, intr-un scenariu in care Bruxelles-ul este reprezentat de Washington. Un caz judecat de Curtea Suprema in 1861 a stabilit ca secesiunea unilaterala nu poate fi recunoscuta, insa capatare independentei prin revolutie sau cu acord federal ar putea fi recunoscuta de Statele Unite.

Secesionistii texani invoca drept precedent o perioada dintre 1836 si 1845 in care statul a fost o republica suverana independenta, intre secesiunea de Mexic si anexarea non-violenta de catre Statele Unite. Singurul sondaj facut pe aceasta tema in randul texanilor, facut de compania Research 2000 in 2009 arata cu 37% dintre locuitorii statului ar fi de acord cu o secesiune, in timp ce 58% s-au aratat impotriva ideii. O majoritate de 51% a respondentilor care s-au declarat republicani s-au pronuntat pentru secesiune, iar procentajele ar p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro