Ambiguitatile din acordul Marii Britanii pentru un statul special in UE

In privinta mecanismului subsidiaritatii, care beneficiaza de o reglementare detaliata in Tratatul de la Lisabona, acordul din 18-19 februarie cere Consiliului sa introduca pe ordinea sa de zi analiza oricarei legislatii europene, care a fost blocata de avizele reprezentand 55% din voturile atribuite parlamentelor nationale, astfel incat statele membre sa poata ingropa respectivul proiect. Astfel, s-a cazut de acord ca alocatiile familiale vor fi indexate in functie de nivelul de trai din tara de origine a copilului, cand parintele sau vine sa munceasca in Marea Britanie.

acum 87 luni (24 Feb 2016)

>

Culmea e ca textul acordului - care va fi depus la Natiunile Unite, ca acord international - lasa sa se inteleaga orice. Nu e prima data, de altfel, cand limba politico-diplomatica vorbita la Bruxelles, aproape neinteligibila pentru cetatean, da dreptate fiecaruia si tuturor. Dar avem, in textul acordului, si contrariul: Uniunea Economica si Monetara trebuie sa fie aprofundata, iar orice discriminare intre persoane fizice sau morale care ar fi bazata pe moneda tarii de rezidenta e exclusa. Sectiunea despre competitivitate e cea mai scurta, iar ideea ei principala - UE trebuie sa incurajeze consolidarea pietei interne, in primul rand diminuand poverile fiscale asupra firmelor - pare sa fi fost cel mai banal truism abordat. A treia sectiune a intelegerii de la Bruxelles e foarte greu de priceput de catre un cititor nespecialist. In privinta mecanismului subsidiaritatii, care beneficiaza de o reglementare detaliata in Tratatul de la Lisabona, acordul din 18-19 februarie cere Consiliului sa introduca pe ordinea sa de zi analiza oricarei legislatii europene, care a fost blocata de avizele reprezentand 55% din voturile atribuite parlamentelor nationale, astfel incat statele membre sa poata ingropa respectivul proiect. Astfel, s-a cazut de acord ca alocatiile familiale vor fi indexate in functie de nivelul de trai din tara de origine a copilului, cand parintele sau vine sa munceasca in Marea Britanie. Se spune, de asemenea, ca muncitorii din alte state-membre care sunt parte a unui "aflux masiv" nu vor primi, vreme de maximum 7 ani, alocatiile sociale non-contributive decat treptat. Pentru europenii care nu sunt sceptici precum conservatorii britanici, textul reaminteste, totusi, ca libertatea de circulatie face parte din piata interna.

Dincolo de lecturile posibile ale acordului incheiat de cei 28, e evident ca, intr-un moment in care criza refugiatilor domina agenda din statele-membre, scotand in evidenta cat de greu se construieste solidaritatea co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro