Ambasadorul turc la Bucuresti: "Mega-moscheea nu mai este o chestiune bilaterala, ci nationala, a romanilor. Ne vom retrage daca poporul se opune"

Ambasadorul turc la Bucuresti:

Revenind la moscheea de la Bucuresti, subiectul s-a discutat la nivel inalt aproape cu ocazia fiecarei vizite oficiale si de fiecare data s-a afirmat "Da, recunoastem ca este o necesitate reala, trebuie sa lucram in acest sens". O comunitate musulmana traieste la Constanta unde acum o suta de ani a fost construita de catre regele Carol I o moschee cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane si nu este nicio problema.

acum 110 luni (18 Sep 2015)

Dan Marinescu: Ce parere aveti despre scandalul legat de construirea unei mega-moschei la Bucuresti?

Osman Koray Ertas: Moschea din Bucuresti nu este un subiect nou pentru noi, liderii romani si turci discuta despre asta de 10 ani.

De fapt sunt doua teme: constructia unei moschei pentru comunitatea turca din Bucuresti si a unei biserici ortodoxe la Istanbul, precum si a unui cimitir pentru comunitatea turco-tatara din Bucuresti si un altul pentru comunitatea romana din Istanbul.

La Bucuresti exista un Cimitir al Eroilor Turci unde sunt inmormantati soldatii cazuti la datorie in timpul Primului Razboi Mondial pe care ii comemoram in fiecare an impreuna cu prietenii nostri romani. Un nou cimitir este o necesitate reala. In general la Bucuresti cu ocazia sarbatorilor religioase mii de oameni se aduna pe stadion si se roaga. Este necesar un lacas de cult in care oamenii sa se roage.

Liviu Iolu: Am inteles ca si Biserica Ortodoxa Romana inchiriaza la Istanbul o biserica cu ocazia sarbatorilor religioase.

Osman Koray Ertas: Da, cu permisiunea guvernului turc, este vorba de o biserica fara activiate permanenta, Biserica Sf.

In ceea ce priveste cimitirul de la Istanbul, exista un teren adecvat alocat in 2003, situat la distanta fata de centrul orasului dar Istanbulul este un oras foarte mare. Exista inca probleme referitoare la cimitirul de aici.

Revenind la moscheea de la Bucuresti, subiectul s-a discutat la nivel inalt aproape cu ocazia fiecarei vizite oficiale si de fiecare data s-a afirmat "Da, recunoastem ca este o necesitate reala, trebuie sa lucram in acest sens". Una dintre ele se referea la faptul ca ca 6.000 de studenti arabi vor veni in Romania.

Apoi, sa privim si din alt unghi de vedere: De ce si-ar dori comunitatea musulmana sa se construiasca o mega-moschee in Bucuresti?

O comunitate musulmana traieste la Constanta unde acum o suta de ani a fost construita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro