Ambasadorul SUA ii aduce in aceeasi barca pe Traian Basescu si Adrian Nastase

Ambasadorul SUA ii aduce in aceeasi barca pe Traian Basescu si Adrian Nastase

Pe de alta parte, Nastase nu a fost omul caruia sa-i placa foarte mult statul de drept si lupta impotriva coruptiei din moment ce a fost condamnat de doua ori la inchisoare pentru fapte de coruptie. Or, din acest punct de vedere, este dreptul ambasadorilor occidentali acreditati la Bucuresti sa critice orice derapaj de la valorile occidentale, asa cum a fost dreptul oficialilor romani de a critica Franta pentru pozitia administratiei Sarkozy fata de tiganii veniti din Romania! In niciuna din tarile din jurul Romaniei nu se intampla astfel de lucruri si cred ca aici este nevoie ca Ministerul de Externe sa intervina oficial si sa puna lucrurile la punct", declara Tariceanu dupa ce Klemm mersese la Parlament pentru o intalnire cu presedintele Camerei Deputatilor de atunci, Valeriu Zgonea.

acum 92 luni (5 Jul 2016)

Fostul premier Adrian Natase s-a lansat intr-un atac furibund la adresa ambasadorului SUA Hans Klemm, caruia ii atrage atentia ca nu are voie deloc sa se pronunte asupra anumitor probleme interne romanesti, cu atat mai mult pe subiectul luptei impotriva coruptiei. Nastase sustine ca, prin iesirile sale, Klemm ar incalca Conventia de la Viena din 1961, care prevede ca demnitarii straini "au datoria de a nu se amesteca in treburile interne" ale statului unde sunt acreditati.

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, fostul premier argumenteaza ca demnitarul american ar trebui sa dialogheze doar cu MAE, fara declaratii la televiziuni, agentii de presa sau alte evenimente publice.

Insa fostul premier denatureaza realitatea, dat fiind ca ambasadorul american s-a pronuntat asupra unor teme de interes general, precum respectarea statului de drept, lupta impotriva coruptiei sau a faptului ca, de exemplu, la aceste alegeri locale, electoratul ar fi ales si primari cu probleme penale. "Eu cred, Guvernul SUA crede, pentru ca vorbesc in numele Guvernului SUA, nu al meu, ca este in interesul SUA si al parteneriatului nostru strategic sa fac anumite observatii in mod public. In scrisoarea deschisa Nastase nu are doar un ton vehement anti-Klemm, ci invoca si faptul ca in perioada in care Traian Basescu era presedinte, Romania ar fi fost prea servila fata de americani in momente precum moartea cantaretului Theo Peter sau a stergerii datoriilor Irakului.

"Nastase se simte tradat de americani"

"Adevarul" a vorbit cu mai multi analisti politici care au explicat cat de intemeiata este nemultumirea lui Nastas, dar si interventiile publice ale lui Klemm. Din pacate, statul de drept nu e pe placul tuturor, de aici si contrareactia", a explicat pentru "Adevarul" analistul politic Radu Magdin, care a precizat ca nu se pune problema unei expulzari.

P... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro