Ambasadorul roman la Chisinau: Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova

Ambasadorul roman la Chisinau: Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova

Atit in prima zi cit si in cea de a doua zi a vizitei vom avea discutii consistente legate de situatia de securitate din regiune, situatia de securitate a Romaniei si a Republicii Moldova, evolutia proceselor de apropiere de Uniunea Europeana a Republicii Moldova, precum si relatia bilaterala. Inainte cu doua luni de incheierea mandatului de presedinte, Traian Basescu declara ca dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizita de bun ramas la Chisinau si va cere autoritatilor de peste Prut cetatenia.

acum 64 luni (2 Apr 2015)

UPDATE Eugen Tomac, presedintele PMP, pentru "Adevarul": Presedintele Traian Basescu nu a solicitat cetatenia Republicii Moldova.

UPDATE: Purtatorul de cuvant al Presedintiei de la Chisinau Vlad Turcanu a declarat corespondentului de la Chisnau ca pentru acordarea cetateniei exista o procedura necesara care incepe cu depunerea unei cereri din partea fostului presedinte al Romaniei, lucru care nu a fost facut inca. Acest fapt a fost confirmat si de catre secretarul de presa al Ambasadei Romaniei la Chisinau, Radu Filip, care a declarat ca declaratiile ambasadorului Lazurca "au fost un raspuns ipotetic la o intrebare ipotetica".

Intrebat de jurnalistii de la Europa Libera cata incarcatura simbolica ar avea aceasta noutate, ca fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, va fi si detinatorul cetateniei Republicii Moldova, ambasadorul roman la Chisinau a declarat: "Cred ca la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda, si o vor face fara indoiala mai bine decat mine, doua persoane foarte importante pentru acest eveniment cu, intr-adevar, multa incarcatura simbolica. Intai de toate presedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda aceasta cetatenie, in al doilea rand, sigur presedintele Basescu, care, cum se stie, si-a dorit mult aceasta cetatenie. Daca ar fi sa fac un comentariu de cetatean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred ca e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetatenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimenteaza inca mai mult raporturile deja foarte solide si foarte calde dintre noi", a declarat Marius Luzurca, intr-un interviu pentru Europa Libera. Atit in prima zi cit si in cea de a doua zi a vizitei vom avea discutii consistente legate de situatia de securitate din regiune, situatia de securitate a Romaniei si a Republicii Moldova, evolutia proceselor de apropiere de Uniunea Europeana a Republicii Moldova, precum si relatia bilaterala. Cu acest prilej ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro