Ambasadorul Poloniei reactioneaza la "scandalul Breban": "Reprezentantii ICR sa nu-mi puna tara intr-o lumina nefavorabila si falsa"

Ambasadorul Poloniei reactioneaza la

Scandalul de la ICR, in urma caruia Nicolae Breban si-a pierdut functia de Director onorific al Consiliului consultativ al institutiei, este departe de a se fi incheiat. "La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu.

acum 64 luni (11 Jun 2015)

Scandalul de la ICR, in urma caruia Nicolae Breban si-a pierdut functia de Director onorific al Consiliului consultativ al institutiei, este departe de a se fi incheiat. Intr-o sedinta la Academia Romana, in cadrul unei sedinte a sectiei de filologie si literatura, scriitorul a afirmat ca Patapievici si Liiceanu ar trebui impuscati.

"La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam.

Nicolae Breban a declansat un scandal de proportii internationale FOTO: Florin Ghioca

Insa declaratiile iresponsabile ale academicianului au atras si o reactie a Ambasadei Poloniei la Bucuresti. Intr-o scrisoare deschisa trimisa Presedintelui ICR, Excelenta Sa, Marek Szczygiel, a precizat ca ca a fost neplacut surprins de declaratia lui Breban, solicitand ca pe viitor reprezentantii ICR sa nu ii mai puna tara intr-o lumina nefavorabila si falsa. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucura de autoritate si care reprezinta o institutie precum ICR, sa recurga in discutia purtata la niste argumente atat de absurde si evident neadevarate. Polonia reprezinta de multi ani un exemplu de tara in care domina libertatea nestingherita de exprimare, garantata direct prin constitutie.

In continuare, ambasadorul mai spune ca pe scriitorii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici nu ii ameninta niciun pericol in Polonia.

"Domnii Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se afla printre cei mai straluciti intelectuali romani, sunt ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro