Ambasadorul Klemm: Pana in 2020, Rusia isi va fi intarit, in mod semnificativ, capacitatile militare in regiune. Care sunt principalele amenintari la adresa Romaniei

In aceste conditii, in SUA va investi 3,4 miliarde de dolari in securitatea europeana, in anul 2017, ca parte a Initiativei de Reasigurare Europene, ce va permite dislocarea unui numar mai mare de militari si echipamente militare americane in Europa Centrala si de Est "printr-un sistem consecvent de rotatie". Totodata, Hans Klemm a transms ca NATO are o abordare "multidirectionala in privinta securitatii si intreprinde masuri de intarire a capacitatilor de descurajare si de aparare ale Aliantei pentru a putea raspunde mai eficient gamei complete de provocari de securitate din orice directie".

acum 57 luni (26 Feb 2016)

Totodata, alte amenintari vin dinspre Europa, dar si din partea "lupilor singuratici" reprezentati de criminalitatea organizata, criminalitatea cibernetica si razboiul cibernetic, intr-un comunicat de presa remis redactiei. Rusia a devenit extrem de inovatoare in privinta utilizarii unor tipuri de razboi tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv razboiul informational, cibernetic si hibrid. In afara de aceasta, ne confruntam cu amenintari dinspre sud, in special sub forma terorismului extremist islamic, care a devenit si mai periculos ca rezultat al contextului din Siria si Libia. Exista de asemenea amenintari care vin dinspre Europa, cum ar fi ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiara din Grecia, un sistem financiar slabit in zona euro, precum si presiunea resimtita de zona Schengen si de Uniunea Europeana insasi ca urmare a sosirii in Europa a sute de mii de refugiati. Exista apoi problemele care nu par sa fie localizate intr-o anumita zona si nu vin neaparat din partea vreunui stat national, dar care pot veni din partea unei singure persoane sau a unui grup de persoane.

Cu toate acestea, el s-a limitat sa vorbeasca despre "amenintarea potentiala" care vine dinspre Rusia, cat si despre masurile luate de SUA, NATO si Romania, in acest context.

Potrivit oficialului SUA la Bucuresti, strategia militara ruseasca "pare sa fie dislocarea unor capacitati de interzicere a accesului in zona, numite A2AD, capacitati dislocate in Crimeea pentru a preveni capacitatea celor perceputi drept inamici de a interveni militar in Marea Neagra".

Mai mult, el atrage atentia ca Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Marii Negre pana in 2020, "care vor duce probabil la construirea si lansarea la apa a 18 noi nave militare impreuna cu infrastructura portuara necesara. Aceste nave vor include o flota innoita de submarine in Marea Neagra constand din sase noi submarine din clasa Kilo, considerate drept unele dintre cele mai s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro