Ambasadorul Cornel Feruta, la Adevarul Live: Continuarea acordului nuclear cu Iranul tine de Teheran. Programul nuclear nord-coreean a fost accelerat

Potrivit lui Cornel Feruta, acordul asupra programului nuclear iranian este unul dintre cele mai complexe semnate la nivel mondial si este implement pana acum. Acest acord, de asemenea, a fost aprobat de catre Consiliul Guvernatorilor AIEA si cele doua rezolutii, ale Consiliului de Securitate si Consiliului Guvernatorilor AIEA, solicita AIEA sa monitorizeze si sa verifice implementarea acordului.

acum 36 luni (2 Aug 2017)

Potrivit lui Cornel Feruta, acordul asupra programului nuclear iranian este unul dintre cele mai complexe semnate la nivel mondial si este implement pana acum.

"Este unul dintre cele mai complexe acorduri negociate si agreate la nivel mondial", a afirmat oficialul AIEA la Adevarul Live, explicand ca acesta "da valoare unor angajamente politice diferite" si constituie "primul dosar international in care Uniunea Europeana a exercitat cu foarte mare succes rolul de coordonator al negocierilor".

"Este fara precedent si a fost si un succes al Romaniei ca membru al Uniunii Europene", a remarcat diplomatul roman.

Potrivit oficialului AIEA, acordul asupra programului nuclear iranian este un castig.

"Mi-e greu sa speculez care ar putea fi etapele unei posibile denuntari, insa trebuie sa ne reamintim faptul ca acest acord a fost aprobat de Consiliul Securitate. Acest acord, de asemenea, a fost aprobat de catre Consiliul Guvernatorilor AIEA si cele doua rezolutii, ale Consiliului de Securitate si Consiliului Guvernatorilor AIEA, solicita AIEA sa monitorizeze si sa verifice implementarea acordului. Mecanismele care tin de viitorul acordului, de viitorul politic al acordului, sunt mai degraba sub controlul celor sase-sapte parti la acord. Atata atimp cat Iranul il va implementa si atata timp cat AIEA va confirma (acest fapt, n.

Facand o paralela cu activitatile nucleare ale Coreei de Nord, Cornel Feruta a deplans predictibilitatea scazuta in acest dosar.

Potrivit lui, desi AIEA nu mai are experti in Coreea de Nord din 2009, monitorizeaza situatia prin imagini satelit si verificarea datelor privind schimburile comerciale. De asemenea, AIEA discuta cu partea nord-coreeana pe chestiuni punctuale si mentine un corp de experti pregatiti sa revina oricand in Coreea de Nord.

"Programul nuclear nord-coreean a evoluat intr-un r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro