"Am tras ca Berila!". De unde vine, de fapt, expresia pe care romanii o folosesc ca simbol al efortului intens

In cartea "Cei mai odiosi 100 criminali romani", scrisa de Traian Tandin, criminalul Iancu Berila este clasat intre cei mai odiosi criminali romani. Berila, care avea initial o condamnare pe viata la munca silnica, a mai primit 100 de ani de munca, totalizand un numar de 200 de ani de temnita.

acum 29 luni (27 Sep 2017)

In cartea "Cei mai odiosi 100 criminali romani", scrisa de Traian Tandin, criminalul Iancu Berila este clasat intre cei mai odiosi criminali romani. Povestea lui este mai putin cunoscuta in randul romanilor care i-au preluat insa , in necunostinta de cauza numele, folosindu-l ca simbol al efortului. Expresii precum " am muncit ca Berila" sau "am tras ca Berila" sunt des uzitate pentru a exprima un efort iesit din comun.

Berila, originar din Galati, a speriat Romania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Victimele favorite ale lui Berila au fost brutarii, de aici ajungand sa fie poreclit Ucigasul Brutarilor. Arhivele istorice noteaza ca ucigasul a ucis 20 de brutari, modul de operare al criminalului fiind de fiecare data acelasi. A reusit sa evadeze dupa o vreme si a fost prins din nou, chiar in momentul in care se pregatea sa mai faca o noua victima.

Prins de comisarul Eugen Alimanescu

Berila a fost prins, intr-un final, de Eugen Alimanescu, comisarul ramas in istorie drept "Comisarul de fier". Dupa evadarea din inchisoare, Berila se angajase ucenic la un brutar in 1947, in apropierea orasului Slatina, si se pregatea sa atace.

Berila, care avea initial o condamnare pe viata la munca silnica, a mai primit 100 de ani de munca, totalizand un numar de 200 de ani de temnita. Povestea lui s-a pierdut in timp, insa numele a fost preluat la nivel de expresie si folosit cu mai multe conotatii. Cei care aveau pedepse mari obisnuiau sa spuna ca fac inchisoare "ca Berila". De la puscarie, expresia a deviat la armata, fiind folosita de militari care obisnuiau sa spuna : "bag armata ca Berila". Astazi, Berila a devenit un simbol al muncii grele, intinse pe o perioada lunga de timp, expresia cea mai comuna fiind :"Am tras ca Berila". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro