"Am do facut" si "m-am pro intors", expresii care ii fac pe banateni unici. Banatenii de munte isi culca oaspetii in soba gi la drum si le dau coleasa si rachie

Sa fii bucurestean, ardelean sau chiar banatean din zona Timisoarei si sa ii auzi, de exemplu, pe banatenii din Valea Almajului (Banatul de munte - Caras-Severin), chiar si "numa cata" (putin) cum vorbesc in graiul mostenit din mosi-stramosi este o adevarata incantare. Daca esti in Banatul de munte si ai nevoie de o lucrare de tamplarie, trebuie sa il cauti pe "cislar".

acum 82 luni (21 Mar 2015)

Sa fii bucurestean, ardelean sau chiar banatean din zona Timisoarei si sa ii auzi, de exemplu, pe banatenii din Valea Almajului (Banatul de munte - Caras-Severin), chiar si "numa cata" (putin) cum vorbesc in graiul mostenit din mosi-stramosi este o adevarata incantare. Pe langa cuvintele si expresiile obisnuite, adaptate in graiul banatean, sunt cateva expresii specifice care ii fac, intr-un fel, unici pe locuitorii din Banatul de munte.

Spre exemplu, in unele sate, daca treci pe langa doi oameni care stau de vorba pe banca din fata casei, "la givan", poti sa-i saluti in loc de "Buna ziua!" Asa a aparut, tot in Banatul de munte si conceptul de "soba buna gi la drum", care este camera in care nu doarme nimeni fiind folosita cel mult pentru musafiri. Uina si cu uica - matusa si cu unchiul

De departe, insa, cele mai spectaculoase expresii sunt "do" si "pro". Spre exemplu, "am do adunat fanul" inseamna "am terminat de adunat fanul", la fel cum "am do facut mancarea" inseamna "am gatat (terminat) de facut mancarea". Extrem de des se folosesc expresii ca "m-am pro dus" - "m-am dus din nou" sau "am pro pornit televizorul" - "am repornit televizorul".

Un termen care le da mari batai de cap necunoscatorilor daca vor sa il pronunte este "coleasa" care inseamna "mamaliga", amestecata cu "colisariul" - un bat cu ajutorul caruia se prepara mamaliga. Tot in domeniul gastronomic sunt extrem de renumiti "jumaratii" (clisa prajita) sau "colareti" (un fel de paste fainoase).

Termeni interesanti in Banatul de munte sunt si pentru relatiile de familie.

De asemenea, termeni precum "socac"- strada, "ogas" - parau, "crou" - groapa sau "pripor" - panta sunt termeni foarte comuni in limbajul locuitorilor din Banatul de munte. "Chesul" este o traista mai mica de dimensiunea unei plase, iar "cuina" este camara de alimente.

Daca esti in Banatul de munt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro