Alpinistul Zsolt Torok a fost abandonat de autoritatile din Nepal. Acesta a ramas in munti cu cativa serpasi

Alpinistul Zsolt Torok a fost abandonat de autoritatile din Nepal. Acesta a ramas in munti cu cativa serpasi

UPDATE 18:00 Ministerul Afacerilor Externe anunta ca ultimul alpinist roman ramas in tabara de baza de pe versantul sudic al muntelui Everest a fost evacuat, joi, cu un elicopter. UPDATE 12:40 Marius Iliescu a declarat ca: "intr-o ultima convorbire cu Zsolt de acum cateva minute i-am explicat situatia creata si a luat decizia de a se deplasa prin mijloace proprii catre Gorakshep si ulterior Lukla.

acum 52 luni (30 Apr 2015)

UPDATE 18:00 Ministerul Afacerilor Externe anunta ca ultimul alpinist roman ramas in tabara de baza de pe versantul sudic al muntelui Everest a fost evacuat, joi, cu un elicopter.

UPDATE 12:40 Marius Iliescu a declarat ca: "intr-o ultima convorbire cu Zsolt de acum cateva minute i-am explicat situatia creata si a luat decizia de a se deplasa prin mijloace proprii catre Gorakshep si ulterior Lukla. Este intr-o stare mai buna decat ieri si cauta solutii de evacuare. Mentionez ca autoritatile romane din MAE, ambasada din New Delhi, s-au mobilizat exemplar pentru rezolvarea situatiei dar nebunia care este acum in Nepal creaza probleme serioase de comunicare".

Stire initiala:

Torok a trecut cu bine peste noapte insa situatia lui este destul de critica. Cel care da stie exact sitautia alpinistului aradean este colegul sau de expeditie, traker-ul Marius Iliescu din Ploiesti, care a plecat din Nepal inaintea producerii avalansei. Desi nu sunt probleme cu asiguratorul si operatorii de zbor ( in afara faptului ca li s-au stricat doua elicoptere), o decizie a autoritatilor a sistat zborurile catre EBC. S-a luat legatura la consulat in New Delhi si la MAE si ni s-a promis tot sprijinul necesar pentru rezolvarea situatiei.

Zsolt Torok a escaladat pana acum mai multe varfuri din Masivul Himalaya, inalte de peste 8100 de metri. Despre ajungerea in punctul de plecare al expeditiilor, Torok spune: "agentia a organizat perfect totul. Zborul la Lukla este foarte riscant, recunosc ca mi-a fost frica, dar pilotul a reusit si de data asta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro