Alo, "Farul"? te apeleaza "Racheta". Cum se intelegeau securistii lui Ceausescu pentru ca mesajul sa ramana strict secret

Alo,

Directia I se numea Bratara, Directia speciala S - Faleza, Directia de pasapoarte, evidenta strainilor si controlul trecerii frontierei - Straja, Serviciul de aprovizionare si depozitare Bucuresti - Abajurul, Corpul de control al ministrului - Calculatorul, Serviciul sanitar Urzica, Comitetul de partid si UTC - Activul. Si restul inspectoratelor din tara aveau coduri: Slepul, Prudentul, Capsula, Diagonala, Satelitul, Stuful, Ocheanul, Muschetarul, La capitolul invatamant, scolile de partid si de stat primisera indicative: Scoala militara de ofiteri a Ministerului de Interne se nume Aeroportul, Centrul de instruire Bran - Imnul, Scoala militara pentru pregatirea subofiterilor de militie de la Campina Oastea.

acum 66 luni (2 Jan 2015)

Initial, o astfel de lista a fost intocmita in anul 1970, dar cum ulterior a luat fiinta Ministerul de Interne, ea a fost modificata. Un document strict secret, de importanta deosebita, emis in 1974 de Comandamentul pentru tehnica operativa si transmisiuni - Unitatea Speciala R, se afla in arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Conform notei - raport, el a fost emis pentru acoperirea denumirilor reale ale unitatilor si ale functiilor, pe timpul actiunilor operative, cat si pentru acoperirea functiei celui care semneaza comunicare ce se transmitea la vedere sau codificat prin radio, telefon sau telex.

Spre exemplu, se arata in ordin, "daca Inspectoratul Judetean Alba al Ministerului de Interne are de transmis un mesaj prin radio, in fonie, la Inspectoratul Judetean Suceava face apelul folosindu-se de indicativele din tabel: "Alo, Rafala, te cheama Slepul".

Pacepa vs Ecranul

Conform instructiunilor, documentul se pastra in plic sigilat, in casa de fier sau dulap metalic.

Ministerul de Interne avea indicativul Farul, cabinetul ministrului - Stejarul, cabinetul secretarului general M Pacepa - Ecranul.

Directia organizare - mobilizare purta numele Stema, Serviciul central de planificare - Ulita, redactia gazetei "In slujba patriei" - Vioara

Directiile statului erau, la randul lor, protejate. Directia I se numea Bratara, Directia speciala S - Faleza, Directia de pasapoarte, evidenta strainilor si controlul trecerii frontierei - Straja, Serviciul de aprovizionare si depozitare Bucuresti - Abajurul, Corpul de control al ministrului - Calculatorul, Serviciul sanitar Urzica, Comitetul de partid si UTC - Activul.

"Zeita" trupelor se securitate

Si trupele de securitate erau codate. Daca la indicativul Zeita raspundea Comandamentul trupelor de Securitate, Brigada 1 de Securitate Bucuresti primise denumirea de Strungul.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro