Alina Mungiu-Pippidi: Stimate domnule Prim-Ministru/ Draga Dacian,

Alina Mungiu-Pippidi: Stimate domnule Prim-Ministru/ Draga Dacian,

> Asta dupa cateva zile in care totalurile in Excel ale buletinelor de vot primite la sectii nu erau egale cu suma voturilor valabil exprimate de cetateni, a voturilor anulate si a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri, cu rezultatul unei diferente enorme (un sfert de milion de voturi), dintre care multe in Sectorul 1 al Capitalei. Intr-o demonstratie de forta a presei, care e mereu cu doua zile inaintea BEC in a gasi brambureala (ca sa fiu amabila) din sistemul de monitorizare si contorizare a voturilor, ba chiar si din voturile fizice, cum puteti explica de ce BEC respinge cererile de renumarare in Sectorul 1 si nu cheama imediat un audit independent al intregului sistem (ODHR, IDEA, CoE si multe alte organizatii internationale oficiale ar fi perfect capabile sa faca o misiune rapida).

acum 96 luni (13 Jun 2016)

>

Asta dupa cateva zile in care totalurile in Excel ale buletinelor de vot primite la sectii nu erau egale cu suma voturilor valabil exprimate de cetateni, a voturilor anulate si a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri, cu rezultatul unei diferente enorme (un sfert de milion de voturi), dintre care multe in Sectorul 1 al Capitalei. Diferentele din Excel, unde trebuiau sa se adune automat ceea ce introduceau operatorii cu faimoasele tablete de la sectia de votare, au disparut intre timp: acum avem totaluri ajustate cu mana, urmand unui articol in ziarul Gandul.

"Haideti cu totii sa demonstram cetatenilor ca votul lor este doar al lor si ca alegerile din Romania reflecta vointa lor si profesionalismul dumneavoastra", scria, intr-o frumoasa scrisoare deschisa adresata operatorilor de calculator din sectia de votare, Ana Maria Patru, Presedintele Autoritatii Electorale Permanente. Fiind un om de stiinta, nu cred in coincidente, si cand vad cum in circumscriptiile din Sectorul 1, unde s-au anulat voturi, numarul de voturi anulate este asociat semnificativ cu succesul dlui Tudorache, asta poate insemna un singur lucru, ca si la alegerile din Teleorman turul unu la prezidentiale, sau ca in 2004 unde asocierea era intre succesul PSD si numarul votantilor pe liste speciale (vezi aici).

Pot sa va intreb, domnule prim ministru, cum se poate justifica in Franta, unde va garantez ca presa va scrie, cum de locuitorii Sectorului 1 s-au dus la culcare in noaptea alegerilor cu primarita frantuzoaica, pentru a se trezi a doua dimineata cu primar autohton? Intr-o demonstratie de forta a presei, care e mereu cu doua zile inaintea BEC in a gasi brambureala (ca sa fiu amabila) din sistemul de monitorizare si contorizare a voturilor, ba chiar si din voturile fizice, cum puteti explica de ce BEC respinge cererile de renumarare in Sectorul 1 si nu cheama imediat un audit independent al intregului sistem (ODHR, IDEA, CoE si multe alte o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro