Alina Mungiu-Pippidi: Platforma Ciolos, o idee proasta pentru democratie

Alina Mungiu-Pippidi: Platforma Ciolos, o idee proasta pentru democratie

Si asa, in loc sa discutam de ce ne doare de fapt, adica de atacul concertat la justitie (in aceeasi saptamina, Codruta Kovesi, Raluca Pruna si Monica Macovei, al carei partid practic nu mai exista, distrus de infiltrari, se gasesc toate sub tirul cel mai dur, nu pentru vreo greseala pe care ar fi facut-o, desi se intimpla oricui, ci pentru ca apara justitia de penali), de educatie sau de sanatate, trebuie sa discutam despre caracterul lui Ciolos. Pentru ca nu platforma era ce asteptam zilele astea de la Dacian, ci un raspuns la al cui om e de fapt ministrul Grigorescu, de ce fondul din subordinea ministrului Ghinea aproba la SRI inca 25 de milioane care vor ajunge la firme securiste si nu ne vor creste securitatea (colegii de la APADOR au sesizat comisia europeana, care in viata ei nu a mai avut fonduri de acest gen date serviciilor), daca e adevarat ca Bostan si Biris au plecat ca au vrut ei, ca nu luau ei ordine de la PM, si cum se face ca exact acei ministri din guvernul sau care s-au umplut de bani din fonduri publice sunt cei mai ideologi galagiosi de dreapta si imping la platforma?

acum 57 luni (19 Oct 2016)

>

Adica observasem civilitatea, modestia, deschiderea spre dialog si il aparasem public - cred ca am fost singura - cind Basescu l-a denuntat ca traseist care i-ar fi spus lui Juncker ca ar trece la socialisti daca asta i-ar pastra postul de comisar la agricultura.

Si asa, in loc sa discutam de ce ne doare de fapt, adica de atacul concertat la justitie (in aceeasi saptamina, Codruta Kovesi, Raluca Pruna si Monica Macovei, al carei partid practic nu mai exista, distrus de infiltrari, se gasesc toate sub tirul cel mai dur, nu pentru vreo greseala pe care ar fi facut-o, desi se intimpla oricui, ci pentru ca apara justitia de penali), de educatie sau de sanatate, trebuie sa discutam despre caracterul lui Ciolos. Statul de drept are nevoie de democratie, iar democratia nu poate exista fara stat de drept.

Lansarea unei platforme a prim-ministrului de o mina de ministri care vor musai si cu orice pret sa ramina ministri (restul isi vad de treaba) si l-au convins, ca, vorba aceea, si el vrea sa ramina prim ministru, o insailare populista cu 100 de ani de la Unire si bla-bla, deschide un front de care democratia noastra nu avea nevoie. E intrebarea cruciala de la proces electoral, care deschide sectia de drepturi politice pe baza caruia se stabileste daca o tara e o democratie sau nu. Destul de rau ca suntem o democratie semiprezidentiala - acestea stau mai prost la toate capitolele decit cele parlamentare, unde puterea executiva nu e divizata asa de nefast, provocind regulat crize constitutionale - si ca am avut un an de exceptie de la democratie.

Crearea unei platforme bidon prin care sa poti pune un prim ministru care nu va candida este, ca atare, nedemocratica, va duce la raspunsul de "nu" - presupunind ca ajunge prim-ministru Ciolos - si la degradarea automata a democratiei romanesti. Dincolo de argumentul normativ, la care poate romanii nu au sensibilitate (dar ii acuza mereu pe alti romani ca nu au), mai este si cel practic.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro