Alina Mungiu-Pippidi: In Turcia nu a castigat democratia. Cel putin nu deocamdata

Alina Mungiu-Pippidi: In Turcia nu a castigat democratia. Cel putin nu deocamdata

> Inainte de lovitura de stat avortata din Turcia, marea tara de la Marea Neagra pe care liderii politici romani par sa o iubeasca neconditionat nu era o democratie, avand un scor Freedom House de tara numai partial libera, cu libertati civile insuficiente (vezi aici) si o presa ne-libera (vezi aici). Tentativa de lovitura de stat, in mare parte o incercare a armatei de a se apara de luarea controlului prin politizare, de catre ofiteri promovati pentru ca sunt apropiati de islamistii lui Erdogan, nu va aduce nicio democratie in Turcia, ci este inca un pas spre controlul absolut si demantelarea separatiei puterilor in stat in aceasta tara.

acum 94 luni (17 Jul 2016)

>

Inainte de lovitura de stat avortata din Turcia, marea tara de la Marea Neagra pe care liderii politici romani par sa o iubeasca neconditionat nu era o democratie, avand un scor Freedom House de tara numai partial libera, cu libertati civile insuficiente (vezi aici) si o presa ne-libera (vezi aici).

In cei doi ani precedenti, presedintele Erdogan, care a schimbat Constitutia ca sa poata fi ales direct de popor inca doua mandate dupa ce fusese deja presedinte ales de Parlament a facut urmatoarele actiuni in detrimentul democratiei si statului de drept: A eliminat, inlocuit si mutat mii de procurori si cadre din politia judiciara (ati citit bine) pentru a opri investigatiile anticoruptie contra familiei sale si unor ministri apropiati lui. A arestat zeci de jurnalisti critici, a pus sub control ziare de opozitie favorabile, a dat mari concesiuni pentru lucrari publice unor oligarhi in schimbul achizitionarii de catre acestia a unor organe media critice si transformarea lor intr-unele favorabile (vezi aici). A permis miilor de barci sa transporte refugiati din Siria in Europa de pe litoralul turcesc, aratand ca ii putea usor opri prin faptul ca i-a oprit, odata ce Germania excedata i-a satisfacut toate pretentiile. Daca a cumparat petrol de la ISIS, cum il acuza rusii sau a livrat arme rebelilor la inceputuri, nu e clar, dar cert a permis miilor de luptatori jihadisti sa treaca prin frontiera inainte de atentatul de la Bataclan. A luat controlul asupra unei mare parti din armata, arestand sute de ofiteri sub pretextul unei lovituri de stat niciodata dovedita si le-a fortat condamnarea, dovada ca vreo doua sute au fost achitati pe motiv de probe falsificate. A fost ales in alegeri declarate de OSCE ca fiind problematice, cu intimidare, folosire de resurse administrative si chiar frauda.

Tentativa de lovitura de stat, in mare parte o incercare a armatei de a se apara de luarea controlului prin politizare, de catre ofiteri promovati pent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro