Alina Mungiu-Pippidi, despre alegerile locale: Un inceput bun pentru partidul oamenilor onesti

Alina Mungiu-Pippidi, despre alegerile locale: Un inceput bun pentru partidul oamenilor onesti

E momentul sa facem partidul oamenilor onesti, care s-au saturat de pile si relatii, de schimbul de favoruri, de mediocritatea amorala care mai nou are si predicatori (promotorul cel mai notabil e Vintila Mihailescu, care se plange ca a pierdut un concurs la Muzeul Satului, dar era, nu mai departe de inceputul acestui an, seful comisiei de concurs de la SNSPA care se pregatea sa le titularizeze pe nevestele de la Academia de Informatii, noroc ca au protestat tinerii). Si nu, nu doar liderii politici sunt de vina, vina lor este in principal ca doar se prefac ca fac (isi fac poze cu popi sau comanda materiale de mare perspectiva la academici cu citari internationale zero), vina este a unor cercuri mai largi, a unei complicitati extinse, a unei enorme lasitati si slabiciuni care face ca au ajuns sa ne guverneze serviciile secrete, care recruteaza baieti ambitiosi si capabili de orice, sub pretextul ca nu mai exista energie si capacitate, nici in partide si nici in societatea civila.

acum 46 luni (6 Jun 2016)

>

Daca dupa alegerea lui Klaus Iohannis, care nu s-ar fi realizat fara sprijinul nostru, presedintele si partidul intelegeau ce se petrece si veneau la masa de discutii cu societatea civila, Gabriela Firea nu era primar azi (ce rusine pentru PNL ca numai PSD promoveaza femei ca primar!). Au preferat socoteli meschine cu legea electorala, strategii copiate de la PSD ca daca societatea civila face mofturi ne cream alta si chiar semnale pe fata ca nu dam doi bani nici pe meritocratie, nici pe europenitate (Busoi, Munteanu, Predoiu). Si ar fi fost timp sa se faca asta inainte de crearea USB - si Toader Paleologu din interior, si eu din afara am sugerat asta cu mult inainte. Doua treimi din bucuresteni nu au votat, demobilizati de circ si campania negativa a PNL (cu straniu ajutor de la GDS) crezand in mod eronat ca pe oricine alegi tot se va lasa corupt sa iti creasca pretul la apa. Simplu spus, in tarile sistematic corupte lumea e convinsa ca pe oricine va alege tot de furat se va tine si nu se duce la vot.

Trebuie sa dam de pamant cu elitele astea corupte care au acaparat pozitii strategice si au paralizat societatea si sa cream culoare noi. Nu, nu e o intamplare ca in multe locuri lumea nu a avut cu cine vota, nici ca floarea oncologiei din Romania a fost umflata de DNA (70 de doctori? Nu e o intamplare nici ca partidele nu mai au loc de redresare, tarandu-si datoriile si pacatele dupa ele, si nici faptul ca, de cand frate-meu a luat premiul pentru regie la Cannes pentru "Bacalaureat", un film despre cum familia ne socializeaza in regulile corupte ale societatii noastre de care nu prea ai cum scapa altfel decat plecand departe, am citit reflectii interesante in Le Monde, in Guardian si in presa germana si americana - dar nimic in cea romana. Ci pentru ca, nici Premiul Nobel sa il luam, noi nu vrem sa ne privim in oglinda, si de fapt ne agaseaza artistii ca Herta Muller sau frate-meu care ne obliga sa o facem. Mai degraba ne e mai usor sa ne spun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro