Alina Mungiu-Pippidi: "Daca Ponta castiga controlul asupra tarii poate deveni absolut, ca al lui Viktor Orban in Ungaria"

Alina Mungiu-Pippidi:

> Grupul romanilor din Belgia are un site Internet mai mare decat multe din Romania: daca zece la suta din ei se hotarasc sa se prezinte se va bloca ambasada si exista iarasi riscul ca sute de oameni care si-au petrecut seara la coada sa nu mai apuce sa voteze. Deja a suspendat o lege 45 de zile, ca sa racoleze primari, si a pus avocat al poporului pe unul care a declarat ca nu vrea sa isi foloseasca dreptul constitutional sa te apere de coruptie politica pentru ca nu face politica. Fara a da afara pe nimeni cu scandal, sta in puterea presedintelui sa inlocuiasca cu oameni loiali lui pe toti cei a caror colaborare a facut azi posibile anchete ca Microsoft, care au aratat ca nu avem bani sa construim scoli la tara pentru ca luam imprimante cu de trei ori pretul lor, ca sa le lasam dupa aceea cu anii intr-un depozit uitat.

acum 116 luni (14 Nov 2014)

>

Grupul romanilor din Belgia are un site Internet mai mare decat multe din Romania: daca zece la suta din ei se hotarasc sa se prezinte se va bloca ambasada si exista iarasi riscul ca sute de oameni care si-au petrecut seara la coada sa nu mai apuce sa voteze. Desi e campion la ordonante de urgenta, guvernul Ponta nu a vrut sa dea una sa decongestioneze votarea din strainatate, pentru ca in turul intai romanii din strainatate au votat cu precadere alti candidati.

In timp ce, in strainatate, romanii impinsi acolo de hazardul vietii, nu pentru ca ar fi vrut sa plece din tara- ma numar printre ei- cantaresc pana in utima clipa daca apuca sa voteze dupa ce fac sute de kilometri cu autobuzul si stau ore intregi la coada, in tara multi oameni au ajuns la concluzia ca alegerile nu schimba cu nimic in bine viata lor. Scriu aceste randuri pentru a le dovedi ca se insala, si ca viata lor se poate schimba dupa alegeri daca renunta si la cel mai mic control asupra ei: in rau.

Exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a hotari ca mai bine dai la peste duminica, tricotezi sau te uiti la Eurosport.

Nu, nu daca cei doi candidati au talent la trancaneala la TV, ca eu cred ca ne-a ajuns de Basescu care era mai talentat decat toti la capitolul asta. Nici cu care sa te identifici, daca nu ai sase case ca Iohannis si sapte ca Ponta. Zi mersi ca au deja case si nu mai au de ce sa isi foloseasca mandatul, ce predecesorii lor, ca sa isi ia case si terenuri. Crezi ca in UE se iau bani de la autostrazi ca sa se dea la primarii care isi schimba partidul in ajun de alegeri? Crezi ca in UE gasesti ca pe listele suplimentare s-a votat semnificativ mai mult cu cine e la putere, sau acolo functioneaza distributia normala, care e intamplatoare? Crezi ca in UE un candidat poate castiga cu programul de a amnistia pe cei corupti sau ca poate trimite organele de control peste contracandidatul lui, sa il tina ocupat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro