Alina Mungiu-Pippidi: Cum arata o tara de succes. Si de ce noi nu suntem una

Alina Mungiu-Pippidi: Cum arata o tara de succes. Si de ce noi nu suntem una

Captura cea mai rudimentara, adica contractele date la firme favorite in proportie de peste 50 la suta din bugetul unei entitati de stat erau - ca valoare- 18.5% in 2006 si 18.6 % zece ani mai tarziu in domeniul cel mai sensibil al constructiilor, deci nu se schimba nimic, nici de forma - iar asta e departe de a fi totalul capturii, desi e prima estimare pe zece ani de contracte[1] (ne-a luat un an sa adunam toate contractele de peste un milion de euro). Presiunea UE si SUA, combinata cu eforturile unor ONG-uri si a unor fragmente de presa independenta, au creat un inceput de justitie independenta bazat pe insule de performanta in DNA si cateva curti de justitie din Romania, amenintate deopotriva de coruptia inca persistenta din magistratura si de incercarea de a o controla prin serviciile secrete. Crestin democrati animati de egalitarism catolic, anarhisti de stanga condusi de neincredere in stat, fosta guerilla marxista care a castigat alegerile si a dat la toti saracii ceva, lasand practic fara obiectul muncii pe intermediarii locali care promovasera alocarile preferentiale ani de zile, ofiteri integri si anticomunisti feroci, gasesc contributii de la toate aceste grupuri. Echipa mea de cercetare din Berlin la Mondialul de anul trecut a pariat doar pe tarile noastre de lucru - nu stiu cum se face ca tari mici ca Uruguay sau Costa Rica au echipe de fotbal asa de performante?

acum 62 luni (24 Jul 2015)

>

Distanta de la tara reala la tara altfel pe care ne-o dorim trebuie insa evaluata. Avem prognozata o crestere anuala pentru acest an si la anul in jur de patru la suta, asta e bine: dar ne trebuie zeci de ani in asemenea ritm ca sa realizam celebra convergenta. Estonia a reusit cel mai bine din fostele tari comuniste in acest proces, a ajuns in 2013 la circa 18.000 de dolari (metoda Atlas) pe cap de locuitor, apropiindu-se de Grecia si Portugalia, precedentul val de integrare europeana, care au in jur de 21-22.000. Estonia a reusit de asemenea cel mai bun scor de control al coruptiei, care a precedat cu cativa ani scorurile bune economice.

Guvernul Ponta ar putea pretinde ca nu a condus tara asa de rau, 2015 fiind cel mai bun scor in topul Competitivitatii Globale pentru Romania (cel mai rau l-a obtinut guvernul Tariceanu, ca si cel mai mare procent de cheltuiala bugetara, 40% - strasnic guvern liberal am avut, au cheltuit mai mult ca socialistii), dar diferentele nu sunt semnificative. Pe toate palierele de guvernanta, inovare si competivititate problema nu e doar ca suntem pe ultimul loc in UE, ci ca nu ne miscam de acolo. Tara nu e in pragul vreunei catastrofe, daca stagnarea si coruptia institutionalizata nu ar fi catastrofe in sine, si daca exemplul unor tari ca Estonia, care si-au triplat performanta economica si au ajuns in top global la buna guvernare si inovatie administrativa (E-stonia), nu ar arata ca pot exista tranzitii reusite, ca liderii sau partidele bune, cu viziune, pot trage o tara inainte. Captura cea mai rudimentara, adica contractele date la firme favorite in proportie de peste 50 la suta din bugetul unei entitati de stat erau - ca valoare- 18.5% in 2006 si 18.6 % zece ani mai tarziu in domeniul cel mai sensibil al constructiilor, deci nu se schimba nimic, nici de forma - iar asta e departe de a fi totalul capturii, desi e prima estimare pe zece ani de contracte[1] (ne-a luat un an sa adunam toate contractele de peste un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro