Alina Mungiu-Pippidi: Cazul Stan arata ca in Romania civilii nu au puterea sa curete politia

Alina Mungiu-Pippidi: Cazul Stan arata ca in Romania civilii nu au puterea sa curete politia

Din pacate, arestarilor nu le-a urmat reforma, adica o organizare in care nu sefii ierarhici, ci niste organisme de resuse umane, eventual externalizate ca sa fie autonome si profesionale, sa se ocupe de urmarirea carierei politistilor (ca in Occident), iar sefii sa foloseasca datele de la resurse umane si altele (reclamatii la numarul verde la DGA, condus de deja celebrul chestor Ionita) ca sa suspende pe cei reclamati de public ca fiind abuzivi sau corupti, ce sa mai vorbim de cei urmariti penal, si sa avanseze pe cei onesti.

acum 25 luni (13 Jan 2018)

>

Cazul musamalizarilor din politie arata net cit de pagubitoare sunt partizanatul politic si faptul ca mare parte din mass media a ajuns o colectie de firme de relatii publice lucrind pentru servicii secrete si oameni politici, care trece deliberat sub tacere adevarul, desi acesta priveste siguranta fiecaruia dintre noi.

Dar subiectul principal este cit e de nereformata politia, unde un potential criminal nu e suspendat pina nu e condamnat penal, cu alte cuvinte nu exista raspundere administrativa, nici cind se dau dispozitii explicite in acest sens. Subiectul nu e Carmen Dan, agramata cum o fi ea, si nici premierul Tudose, care vrea sa se pozitioneze pentru succesiunea lui Liviu Dragnea profitind de imprejurare.

Subiectul e de ce politia si in general organismele de forta nu au fost curatate cit de cit, desi DNA a facut enorme eforturi, arestind pe toti sefii politiei din judete intregi, ca Brasov sau Prahova, sau compartimente din Interne. Din pacate, arestarilor nu le-a urmat reforma, adica o organizare in care nu sefii ierarhici, ci niste organisme de resuse umane, eventual externalizate ca sa fie autonome si profesionale, sa se ocupe de urmarirea carierei politistilor (ca in Occident), iar sefii sa foloseasca datele de la resurse umane si altele (reclamatii la numarul verde la DGA, condus de deja celebrul chestor Ionita) ca sa suspende pe cei reclamati de public ca fiind abuzivi sau corupti, ce sa mai vorbim de cei urmariti penal, si sa avanseze pe cei onesti.

In realitate, politia, parchetul si organele de control nu au cum se controla, ele au statul lor paralel, in care oamenii lor cinstiti sunt izolati si speriati sa taca, ei trimit plingeri anonime pe retele sociale. Fiecare guvern politic cotizeaza la pensiile speciale ale unor sefi, destui corupti (trag nadejde ca nu majoritatea, dar cred ca DNA e de alta parere) si spera ca politia e de partea sa.

De ce nu tipa nimeni contra lui Oprea si Toba, doi o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro