Alina Cojocaru: "E primul Craciun pe care il petrec in tara de la varsta de 9 ani"

Alina Cojocaru:

Cuvintele care o descriu la prima vedere pe Alina Cojocaru (33 de ani), dar in spatele lor se afla un om deosebit de muncitor, respectuos fata de ceilalti,cu o vointa de fier, putere de caracter si cu o intelepciune adanca de viata. Drumul care i-a adus un succes urias la nivel international i-a fost ghidat de la bun inceput de o etica impecabila a muncii si de respectul fata de profesori si de colegii artisti. A studiat la Kiev timp de 7 ani de la varsta de 9 ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Lausanne. Spre exemplu, la mine a fost accidentul in urma caruia nu am putut dansa o perioada lunga (2008) si am avut timp sa ma gandesc, sa imi pun intrebari si sa imi dau seama ca efectiv, la 27 de ani, daca cineva ma intreaba ce muzica imi place, nu as fi stiut de sa raspund pentru ca nu am avut timpul sa ascult decat ce se canta in sala sau la radio. Balerina deceniului Nume: Alina Cojocaru Data si locul nasterii: 27 mai 1981, Bucuresti Studiile si cariera: A studiat la Kiev timp de sapte ani, de la varsta de 9 ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra.

acum 93 luni (19 Dec 2014)

Cuvintele care o descriu la prima vedere pe Alina Cojocaru (33 de ani), dar in spatele lor se afla un om deosebit de muncitor, respectuos fata de ceilalti,cu o vointa de fier, putere de caracter si cu o intelepciune adanca de viata. Drumul care i-a adus un succes urias la nivel international i-a fost ghidat de la bun inceput de o etica impecabila a muncii si de respectul fata de profesori si de colegii artisti.

A studiat la Kiev timp de 7 ani de la varsta de 9 ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Lausanne. La 20 de ani a ajuns la rangul de prim-balerina la Covent Garden, cea mai inalta distinctie care i se poate oferi unui artist din lumea dansului. Am putut s-o admiram anul trecut, in "La Sylphide" si saptamana trecuta in " La fille mal gardee"/ "Fata prost pazita", ambele balete fiind puse in scena de Johan Kobborg, directorul Baletului National Roman si partenerul de scena si de viata al Alinei Cojocaru.

Cu ocazia premierei "La fille mal gardee", artista a povestit intr-un interviu pentru "Weekend Adevarul" despre ce a invatat in cariera sa, atat ca artist, dar si ca om. Atunci cand povesteste despre viata ei, iti dai seama ca intotdeauna ea pare sa vada lucrurile din perspectiva celui care invata, care descopera, nu abordeaza lucrurile de sus, avand doua calitati definitorii: modestia si curiozitatea. Tinand cont de repertoriul pe care l-a adus Johan Kobborg la Opera Nationala Bucuresti, sunt multe spectacole pe care abia astept sa le fac, unele pe care nu am avut posibilitatea sa le dansez pana acum, deci ma veti vedea mai des pe scena Operei Nationale.

Am tinut legatura cu familia din tara si vorbind in limba romana cu ei, asta m-a ajutat sa nu uit, dar nu mi se pare ca este indeajuns pentru ca de multe ori imi doresc sa ma exprim si nu imi gasesc cuvintele necesare, imi vine sa le rostesc in engleza.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro