Alina Cojocaru, despre dansul ei din Gala de Balet: "Arta este dramatica, inseamna suferinta"

Alina Cojocaru, despre dansul ei din Gala de Balet:

Gala Internationala de Balet Miercuri, 28 ianuarie, ora 19.00 Invitati speciali: Alina Cojocaru - invitat permanent in cadrul Operei Nationale Bucuresti (Baletul National Englez) Iana Salenko (Baletul de Stat din Berlin) Osiel Gouneo (Baletul National Norvegian) Marian Walter (Baletul de Stat din Berlin) Artistii Operei Nationale Bucuresti: Robert Enache, Bianca Fota, Sena Hidaka, Dawid Trzensimiech Oana Babuska, Bogdan Canila, Cristina Dijmaru, Shohei Horiuchi, Rin Okuno, Calin Radulescu, Marina Minoiu, Mihaela Soare, Shuhei Yoshida Barnaby Bishop, Akane Ichii, Cristian Preda, Bianca Stoicheciu Liam Morris, Greta Nita si Johan Kobborg Ansamblul si Orchestra Operei Nationale Bucuresti Dirijor: Cristian Sandu (invitat) Program: Partea I 1.

acum 100 luni (28 Jan 2015)

Miercuri seara are loc Gala Internationala de Balet la Opera Nationala, unde vor dansa ca invitati prim - balerinii: Alina Cojocaru (angajata la Baletul National Englez si invitat permanent al Operei Nationale din Bucuresti), Iana Salenko, de la Opera de Stat din Berlin, Osiel Gouneo (Baletul National al Norvegiei) si Marian Walter (Opera de Stat din Berlin). De asmenea, la Gala vor mai dansa si artistii Operei Nationale, inclusiv directorul baletului National Roman, Johan Kobborg, partenerul de scena si de viata al Alinei Cojocaru.

Kobborg va dansa alaturi de Cojocaru intr-o scena din baletul Mayerling, coregrafiat in 1978 de Kenneth MacMillan. Este chiar ultimul balet dansat de cei doi pe scena de la Covent Garden inainte sa paraseasca Royal Ballet si este ceva foarte diferit de ceea ce vede publicul pe scena Operei Nationale. Baletul este si o forma de "entertainment", dar este si forma de arta care sa te indemne sa-ti pui intrebari. Sper ca unora sa le placa ceea ce vor vedea pe scena, dar sper sa fie si persoane carora sa nu le placa, pentru ca daca este arta de valoare, atunci va starnii opinii variate si diferite.

Ea a povestit ca a invatat acest rol cand era foarte tanara si s-a documentat atunci mult, incercand sa inteleaga istoria evenimentului si cat de aproape de adevar este baletul lui MacMillan. "Imi place sa dansez ceva care nu este de domeniul imaginatiei, ci un eveniment care s-a intamplat in realitate si tocmai de aceea este mai misterios si te face sa fii curios, sa cauti sa afli ce s-a intamplat.

Este genul de piesa pe care nu poti sa stii cum o vei dansa pe scena, cum va reactiona publicul. Pentru mine, nu este vorba de actorie, ci de a intra in pielea personajului si de aceea imi place faptul ca acest balet se bazeaza pe ceva real, pot sa ma documentez mult mai bine, exista fotografii cu personajele reale din istorie", a spus Cojocaru.

Cat despre ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro