Alimentele care te mentin energic si plin de vitalitate in sezonul rece
Printre strategiile enumerate pentru o trecere mai usoara catre sezonul rece se numara limitarea consumului de glucide rafinate care nu tin de foame si care duc la aparitia iritabilitatii si senzatiei de oboseala.
Nutritionistii aduc in discutie anumite alimente care contin substante cheie pentru cresterea performantelor: serotonina, dopamina sau norepinefrina, care ajuta memoria, imbunatatesc somnul si dispozitia. Printre strategiile enumerate pentru o trecere mai usoara catre sezonul rece se numara limitarea consumului de glucide rafinate care nu tin de foame si care duc la aparitia iritabilitatii si senzatiei de oboseala. ''Alimentele foarte bogate in zahar, asa cum sunt bauturile carbogazoase, sucurile de fructe sau dulceturile, pot cauza o crestere rapida, si apoi o scadere, a nivelului glicemiei, fapt ce duce la aparitia iritabilitatii si a senzatiei de oboseala. Glucidele de calitate stimuleaza eliberarea de serotonina, substanta care ne ajuta sa fim mai calmi si sa luptam, daca este cazul, cu depresia'', sustine nutritionistul Adina Rusu. Modificarile bruste de dispozitie pot fi evitate cu ajutorul alimentelor bogate in fibre solubile, cum sunt semintele de in, orzul, ovazul, merele si perele. O alta solutie ar fi cresterea aportului acizilor omega 3, care se gaseste in somon, macrou, sardine, seminte de in, si al vitaminei B, care alunga depresia. ''Consumati cereale integrale, linte, soia, broccoli si germeni pentru a obtine folatul, iar pentru vitamina B12, sursele cele mai bogat raman alimentele de origine animala, cu un continut redus de grasimi - carne slaba, peste, produse lactate, oua'', mai spune nutritionistul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro