Alienarea parentala: ce se intampla cand copilul devine "arma" in divortul parintilor

Alienarea parentala: ce se intampla cand copilul devine

De altfel, alienarea parentala a fost recunoscuta la noi in tara de Consiliul Psihologilor din Romania, incepand cu acest an, iar in prezent se depun eforturi pentru implentarea unui cadru legal care sa duca la rezolvarea imediata si concreta a cazurilor in care un copil este supus abuzului emotional de catre parintele caruia i-a fost incredintat, cu scopul de a-l indeparta de celalalt parinte. Parintele care incearca sa instraineze copilul de partener obisnuieste sa-l vorbeasca de rau in prezenta copilului, sa prezinte lucruri false sau exagerate despre celalalt parinte, sugerand ca acesta reprezinta un risc pentru siguranta sa, sa distruga darurile primite de copil de la celalalat parinte, sa sune copilului in exces atunci cand acesta isi viziteaza celalalt parinte, sa monitorizeze sau sa interzica comunicarea cu parintele respins etc.

acum 96 luni (25 Apr 2016)

Alienarea parentala sau instrainarea copilului de unul dintre parinti in timpul divortului este recunoscuta ca o forma de abuz psihologic sever asupra copilului, cu impact major asupra dezvoltarii emotionale si mentale. Cu toate acestea, in ultimii cinic ani, numarul de cazuri de alienare parentala a crescut accelerat, mii de cauze fiind instrumentate, anual, de instante, dupa cum s-a aratat in cadrul conferintei care a avut loc astazi, la Bucuresti, cu ocazia Zilei Internationale a Alienarii Parentale.

De altfel, alienarea parentala a fost recunoscuta la noi in tara de Consiliul Psihologilor din Romania, incepand cu acest an, iar in prezent se depun eforturi pentru implentarea unui cadru legal care sa duca la rezolvarea imediata si concreta a cazurilor in care un copil este supus abuzului emotional de catre parintele caruia i-a fost incredintat, cu scopul de a-l indeparta de celalalt parinte.

In decizia publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an se precizeaza ca "se recunoaste fenomenul alienarii parentale/parintesti ca forma de abuz psihologic (emotional) sever asupra copilului, constand in activitatea de denigrare sistematica a unui parinte de catre celalalt parinte, cu intentia alienarii (instrainarii) copilului de catre celalalt parinte".

Dupa cum a punctat Daniela Pantazi, purtator de cuvant in Consiliul Suprem al Magistraturii, "este important sa fie recunoscute astfel de cazuri atunci cand apar si este priotitar sa avem judecatori formati cu privire la acest fenomen". Dr. Alexandru Vladimir Ciurea, Sef Sectie Neurochirurgie in cadrul spitalului Sanador, atrage atentia ca la nivel neurologic, copilul este foarte afectat de discutiile dintre parinti si incercarile acestora de a-i schimba perceptia unul asupra celuilalt. Dr. Ciurea a comparat ceea ce se intampla cu un copil manipulat de unul dintre parinti astfel incat sa aiba castig de cauza in procesul de divort, cu "s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro