Alesii PSD vor pensii mai mari si pentru angajatii din Parlament. Florin Iordache: "Nu am calculat impactul bugetar. Sa spuna Guvernul daca sustine"
"La implinirea varstei de pensionare, functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 in structurile Parlamentului, beneficiaza de pensie unde serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimii 12 luni inainte de data pensionarii. "Fantoma" de la Camera s-ar putea bucura de pensia marita Purtatoarea de cuvant a Secretariatului General din Camera Deputatilor, Luminita Iordachescu, care a intrat recent in atentia presei dupa ce s-a descoperit ca este remunerata cu 7.000 de lei pe luna, desi este invizibila in functia pe care o ocupa va primi o asfel de pensie speciala.
"La implinirea varstei de pensionare, functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 in structurile Parlamentului, beneficiaza de pensie unde serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimii 12 luni inainte de data pensionarii. Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz", se arata in proiectul de lege al PSD. "Pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 14 ani in Parlament, se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din venit, fara a se putea depasi venitul brut avut la data pensionarii", mai prevede proiectul de lege.
Nici cei care au mai putin de 14 ani de activitate desfasurata in Parlament nu vor ramane pe dinafara. "De drepturile din prezenta lege beneficiaza ssi functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care in structurile parlamentare intre 4 - 14 ani; in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea de 14 ani", se mai prevede in proiectul de lege.
"Nu am calculat un impact bugetar"
Creierul proiectului de lege, deputatul PSD Florin Iordache, spune ca nu a calculat nici impactul bugetar, nici cati angajati vor beneficia de pensii speciale.
In expunerea de motive, alesii vorbesc de o masura "reparatorie pentru o nedreptate" facuta de Emil Boc in 2010, atunci cand a taiat pensiile mai multor categorii socio-profesionale. "Propunerea legislativa urmareste instituirea unui regim juridic reparatoriu asa cum sa procedat si cu alte categorii socio-ofesionale care in anul 2010 au fost deposedate de drepturi legal castigate cat si cadru legislativ nediscriminatoriu, atat in cadrul aceleasi profesii cat si in raport ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro