Alesii fac totul pentru a-si mentine privilegiile: Parlamentul, in sesiunea de pomeni electorale

Un senator PSD propune ca persoanele cu functii bugetare in sanatate sa primeasca pentru conditii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de baza, iar pentru asistenta medicala de urgenta si transport sanitar sporul sa fie de 60-100% din salariul de baza. PROIECTE AFLATE PE AGENDA PARLAMENTULUIModificarea Statutului judecatorilor si procurorilor Proiectul de lege privind statutul alesilor locali Legea pensiilor speciale pentru cadrele didactice Legea pensiilor speciale pentru personalul de pe ambulante Legea privind cresterea punctului de pensie Legea privind sporurile pentru conditii deosebit de periculoase Ordonanta de urgenta 20/2016 privind salariile bugetarilor Modificarea legii avocaturii Cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a ordonantei privind retragerea titlului de doctor in caz de plagiat Legea privind fumatul in spatiile publice

acum 46 luni (2 Sep 2016)

Senatul si Camera Deputatilor au inceput, joi, ultima sesiune din actualul mandat, inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Pe agenda Parlamentului figureaza subiecte delicate, de la pozitionarea fata de declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau pana la majorari de salarii sau pensii. In prag de alegeri, parlamentarii vor sa ii multumeasca si pe baronii locali, de al caror sprijin au nevoie la scrutin. Pe de alta parte, pe agenda figureaza si o serie de subiecte controversate, precum legea care ofera superimunitate avocatilor sau ordonanta contra plagiatorilor.

Unul dintre subiectele de disputa din Parlament este pozitionarea fata de declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, care a sustinut ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (ALDE), a propus un proiect de declaratie prin care Senatul "respinge fara echivoc ca neavenite declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, indiferent daca acestea reprezinta o opinie personala sau pozitia oficiala a Guvernului sau Senatului SUA". Respectarea unei anumite linii de politica externa, ceruta de presedintele Klaus Iohannis, poate aduce prejudicii de natura electorala. Senatorii si deputatii vor trebui sa puna in acord cu legea fundamentala o serie de acte normative declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala (CCR). Ca o alternativa la introducerea pensiilor speciale, sustinuta oficial doar de PSD, liberalii au adoptat o rezolutie privind salarizarea primarilor, dar si o crestere medie de 22% a salariilor pentru functionarii publici, incepand cu 2017. Fiecare partid cauta solutii de a-si multumi alesii locali, de al caror sprijin este esential in campania pentru parlamentare, in special in zona rurala.

Superoferta pentru alegatori

In prag de alegeri, senatorii si deputatii se pregatesc sa dea votul final pentru o serie de proiecte care vizeaza mariri de salarii, pensii specia... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro