Alerta terorista: reintoarcerea jihadului terorist individual. Cum actioneaza "Lupii Singuratici"

Alerta terorista: reintoarcerea jihadului terorist individual. Cum actioneaza

> si, pe de alta parte, datorita unui reviriment al interesului pe care acest gen de actiuni il trezeste in cadrul noii filosofii de gherila urbana a organizatiilor teroriste. O miscare de o nocivitate extrema care se poate dezvolta rapid, mai ales in comunitatile de tineri islamisti fanatizati din mai multe tari europene, prea saraci pentru a-si permite costurile "Marelui Jihad" - documente false, plata calauzelor pentru a accesa retelele de trafic de persoane, depozit necesar intr-o banca islamica pentru a avea asigurate conditiile de trai in tarile de tranzit, achizitionarea de echipament nou de comunicatii care sa suporte programe complexe de criptare si anonimizare a apelurilor si mesajelor etc - vor vrea sa lupte in "Jihadul de acasa", cat mai anonim posibil pentru a nu-si compromite familiile.

acum 91 luni (19 Aug 2015)

>

si, pe de alta parte, datorita unui reviriment al interesului pe care acest gen de actiuni il trezeste in cadrul noii filosofii de gherila urbana a organizatiilor teroriste. In epoca moderna, traditia este inceputa de anarhistii de la finele secolului al XIX-lea, exemplul utilizat indeobste fiind acela al asasinatului de la Sarajevo care a dus la declansarea Primului Razboi Mondial.

Momentul real al schimbarii, afirma Cliff Watts, expert in antiterorism de la Foreign Policy Research Institute, a venit atunci cand "in jurul anului 2005 din cauza intaririi extreme a actiunilor anti-teroriste in Occident a devenit depasit modelul grupurilor teroriste care planificau si se antrenau in comun inainte de un atac".

Pe de o parte, la nivelul Lupilor Singuratici, se schimba fundamental modul de operare, odata cu criteriile de selectie a tintei principale. In acest scop, Lupii Singuratici au preluat lista tintelor favorizate de organizatiile teroriste clasice (cladiri guvernamentale, spatii comerciale, scoli militare sau de politie), dar au adaugat, foarte important, infiltrarea, urmata de violente extreme, in marsuri si demonstratii sau, dupa caz, adunari populare cu tema protestatara. Cum acestea sunt din ce in ce mai rare (pe de o parte din cauza prezentei anuntate ca masiva a fortelor de ordine dar si a scaderii dramatice a interesului pe problema ecologista), ramane, cu succes, posibilitatea infiltrarii manifestatiilor de orice gen sau concentrarilor de populatie, locasuri de rugaciune in special.

Dar si aceasta avea un efect oarecum limitat daca nu se realiza o coalizare a Lupilor Singuratici cu echipele anarhistilor de la Black Blocks , ultra-violentii care, de obicei, se unesc in echipa doar pentru un atac, "iesind din peisaj" imediat si foarte greu de localizat din cauza lipsei de structuri de organizare permanente.

Avantajele sunt reciproce: haosul provocat de echipele de spargatori de la Black Blocks asigura o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro