Alerta terorista fara precedent in Europa

Alerta terorista fara precedent in Europa

Este vorba de Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocana in varsta de 27 de ani care a luptat in randul gruparii Statul Islamic (SI) in Siria si a furnizat fonduri celulei, care planuia atentate impotriva unor politisti si comisariate "in toata Belgia". Indiferent ca este vorba despre fratii Kouachi - atacatorii de la Charlie Hebdo, Amedy Coulibaly - autorul luarii de ostatici de la magazinul alimentar cu specific evreiesc din Paris sau despre alti jihadisti care au trecut la actiune in tari occidentale ultimii ani, anchetele arata sau vor arata ca ei aveau, toti, o legatura - considerata mai mult sau mai putin incontestabila - cu organizatii sau cu miscarea islamista radicala angajata in jihadul mondial, dau ei asigurari. Potrivit Centrului newyorkez de reflectie Soufan Group este necesara inlocuirea conceptului eronat de "lup singuratic" cu cel de "lupi cunoscuti", deoarece se pare ca cvasitotalitatea jihadistilor care trec la actiune erau cunoscuti - si adesea supravegheati - de catre fortele de ordine.

acum 109 luni (18 Jan 2015)

La Paris si la Bruxelles armata patruleaza pe strazi Exista temeri ca 20 de celule "in adormire" sunt pregatite sa atace in principalele tari europene. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informatii, ar putea fi implicate pana la 20 de celule latente formate in total din 120 - 180 de persoane pregatite sa atace in Franta, Germania, Belgia si Olanda, relateaza CNN. Militari belgieni au inceput sa inlocuiasca pe strazi politistii, pentru supravegherea zonelor publice cu risc de atentate, mai ales la Bruxelles si Anvers, unde traiesc multi evrei.

In paralel, serviciile de informatii si politia belgiana il cauta, sprijinte de FBI, pe presupusul lider al celulei jihadiste desfiintate in Belgia. Este vorba de Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocana in varsta de 27 de ani care a luptat in randul gruparii Statul Islamic (SI) in Siria si a furnizat fonduri celulei, care planuia atentate impotriva unor politisti si comisariate "in toata Belgia". Italia a expulzat incepand din decembrie noua straini - presupusi islamisti - si dispune de o lista cu numele altor 100 de persoane considerate apropiate miscarii jihadiste, a anuntat duminica ministrul de Interne Angelino Alfano, relateaza AFP. Alfano a mai anuntat ca alte 100 de persoane sunt strans supravegheate si sunt suspectate ca simpatizeaza "activitati jihadiste si teroriste" ori se pregatesc sa ia parte la asemenea activitati. "Este o activitate care este necesar sa fie efectuata din umbra, dar, credeti-ma, este efectuata fara incetare, impotriva terorismului si pentru apararea democratiei si libertatii noastre", a mai declarat ministrul de Interne. Amenintari jihadiste O inregistrare video postata pe contul de Twitter al unui jihadist si reperata de Observatorul pentru Orientul Mijlociu ameninta Belgia, Franta, Germania si Elvetia cu noi atacuri teroriste. Potrivit Observatorului, se remarca trei tineri combatanti ai organizatiei teroriste Statul Islamic, probabil pe strazile din Rakka in Siria, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro