Alerta islamista (si) in Balcani. Arestarea unor clerici si "soldati ai lui Allah"

Alerta islamista (si) in Balcani. Arestarea unor clerici si

43 (decembrie 2014 - ianuarie 2015) La o populatie de circa 25 de milioane de persoane, Balcanii de Vest, cu cele cinci milioane de musulmani, sunt cea mai densa zona de reprezentare a Islamului in Europa. Stirea momentului: arestarea recrutilor si a recrutorilor Arestarile succesive care au avut loc in cea de-a doua jumatate a anului 2014 in BiH si Kosovo - in jur de 100 de suspecti de sprijinire a ISIS, fie ca e vorba de "soldati ai lui Allah", fie de lideri spirituali ce conduceau "centre de recrutare" sau "pregateau spiritual viitorii eroi" - au redeschis subiectul existentei unui filon radical in randul musulmanilor din Balcani si a existentei unui teren propice infloririi unor asemenea manifestari. Obisnuite sa joace un rol secundar in sistemul de lupta anti-terorista si de securitate interna a propriilor state, rolul principal fiind cedat cu bucurie organismelor internationale (EUFOR Althea, UNMIK, EULEX), fortele de ordine autohtone, desi permanent infuzate cu capital si know-how occidental, sunt inca departe de a putea impune un control eficient care sa elimine sau macar sa reduca posibilitatea unor acte teroriste.

acum 61 luni (12 Jan 2015)

43 (decembrie 2014 - ianuarie 2015)

La o populatie de circa 25 de milioane de persoane, Balcanii de Vest, cu cele cinci milioane de musulmani, sunt cea mai densa zona de reprezentare a Islamului in Europa. Abordarea politica secularista promovata in Constitutiile statelor din acest areal, imbratisata si de majoritatea covarsitoare a populatiei locale, a impins treptat pornirile extremist-religioase intr-o stare de hibernare avansata, de unde, pana de curand, nimeni nu se mai astepta sa le vada revenind.

Stirile despre luptatori ISIS (Islamic State of Iraq and Siria) bosniaci sau albanezi-kosovari, valul de arestari care le-au urmat, au readus pericolul extremismului religios din Balcani pe prima pagina a ziarelor, ca si pe agendele politice. Suplimentar, dar poate mult mai important, au readus pe agenda saracirea continua a populatiei din regiune si lipsa unor perspective mai bune de viata, debusolarea localnicilor in mijlocul dilemei "valori nationale sau mimarea valorilor liberatorilor occidentali?", coruptia aparatului administrativ, criza politica in care se afla Kosovo si Bosnia si Hertegovina (BiH) - si nici FYR Macedonia nu sta bine.

Stirea momentului: arestarea recrutilor si a recrutorilor

Arestarile succesive care au avut loc in cea de-a doua jumatate a anului 2014 in BiH si Kosovo - in jur de 100 de suspecti de sprijinire a ISIS, fie ca e vorba de "soldati ai lui Allah", fie de lideri spirituali ce conduceau "centre de recrutare" sau "pregateau spiritual viitorii eroi" - au redeschis subiectul existentei unui filon radical in randul musulmanilor din Balcani si a existentei unui teren propice infloririi unor asemenea manifestari.

In august, politia kosovara a arestat un lot de circa 40 de persoane suspectate ca si-ar fi oferit sprijinul armatei Statului Islamic.

Dar autoritatile de la Pristina mai au un mare motiv de ingrijorare: intr-un tablou ciudat de asocieri si fapte, prezenta unor mujahedini... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro