ALERTA Inspectorii sanitari au gasit E.Coli in carne, lapte si pasta de mici puse la vanzare. Ce este infectia cu E.Coli si cum poate fi prevenita
- spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja, etc) - spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor proaspete - tratamentul termic corespunzator al carnii si a carnii tocate inainte de consum (cel putin 700 C timp de 2 minute in interiorul carnii) - depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente - fierberea laptelui proaspat (crud) inainte de consum - evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor - persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei
Controalele ANSVSA s-au desfasurat in perioada 8 august - 2 septembrie si au vizat determinarea prezentei Escherichia Coli in produsele alimentare scoase la vanzare de agentii economici. coli implicate in producerea de boli diareice si de infectii urinare.
Conform specialistilor, unele tipuri de E.Coli produc o toxina puternica numita Shiga toxina (ST), care sta la baza sindromului hemolitic uremic, o boala care poate duce pana la insuficienta renala.
Crampele abdominale si diareea, insotita, in unele cazuri, si de sange, sunt principalele simptome ale imbolnavirii cu E.Coli. De asemenea, pot aparea simptome de febra si varsaturi.
Care sunt simptomele imbolnavirii cu E.Coli
Specialistii Autoritatii Natioanle Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda o serie de masuri pentru a putea preveni infectia cu E.Coli.
- spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja, etc)
- spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor proaspete
- tratamentul termic corespunzator al carnii si a carnii tocate inainte de consum (cel putin 700 C timp de 2 minute in interiorul carnii)
- depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
- fierberea laptelui proaspat (crud) inainte de consum
- evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor
- persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro