Alerta de pesta porcina africana in Tulcea. Primele masuri pentru stoparea raspandirii virusului

Alerta de pesta porcina africana in Tulcea. Primele masuri pentru stoparea raspandirii virusului

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a fost aleratata in cursul zilei de luni, 11 iunie, ca in zona mlastinoasa a comunei Ceatalchioi este cadavrul unui porc mistret suspect de pesta porcina africana. Boala nu afecteaza omul, insa pierderile economice cauzate prin numarul mare de cazuri de imbolnaviri, numarul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie - prin mortalitatea cauzata de evolutia bolii, limitarea miscarii animalelor, reducerea pietei de desfacere prin interdictii de export animale vii si produse din carne de porc, etc;

acum 28 luni (12 Jun 2018)

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a fost aleratata in cursul zilei de luni, 11 iunie, ca in zona mlastinoasa a comunei Ceatalchioi este cadavrul unui porc mistret suspect de pesta porcina africana.

In ultimele zile, 22 de porci din satele Ceatalchioi si Salceni au fost depistati cu aceasta boala, animalele fiind sacrificate si ingropate.

Conform unui comunicat DSVSA Tulcea, in data de 9 iunie "a fost alertat medicul veterinar de libera practica de pe raza comunei Ceatalchioi despre aparitia unor cazuri de mortalitate la porcine, iar pana seara a fost deja confirmata aparitia bolii in doua localitati ale judetului, respectiv in patru gospodarii din Ceatalchioi si Salceni.

A doua zi, pe 10 iunie, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat diagnosticul stabilit de specialistii din cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor al DSVSA Tulcea.

A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Tulcea si impreuna cu DSVSA Tulcea au fost demarate activitatile specifice de combatere, conform planului de masuri pentru controlul bolii.

In conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale au fost intreprinse urmatoarele actiuni: au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la porcine bolnave sau care au venit in contact cu cele bolnave; s-a efectuat dezinfectia in cele patru gospodarii a spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru saparea locului de ingropare si a locului de ingropare; au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului, precum si planul de masuri pentru instituirea masurilor specifice de control a bolii;

"Din primele investigatii intreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Tulcea, a reiesit ca vir... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro