Alegerile din Olanda, un vot pentru UE-15. "De aici pana la oficializarea unei Cortine de catifea intre Vest si Est nu mai e mult"

Alegerile din Olanda, un vot pentru UE-15.

> Valul populist european, incurajat de votul pentru Brexit si de alegerea lui Trump, s-a lovit, la trei luni dupa infrangerea la prezidentialele din Austria, de o noua mobilizare remarcabila la urne. Prin traditie, negocierile pentru formarea guvernului de la Haga dureaza luni de zile: statisticile arata o medie de 72 de zile, calculata pentru timpul de gestatie a celor 26 de guverne din 1945 incoace. Conservator-liberalul Rutte s-a aratat la fel de ferm in privinta necesitatii reformelor in Franta si Italia, subliniind, la Forumul de la Davos din acest an, ca intarzierea reformelor provoaca o lipsa de incredere intre nordul si sudul UE.

acum 91 luni (19 Mar 2017)

>

Valul populist european, incurajat de votul pentru Brexit si de alegerea lui Trump, s-a lovit, la trei luni dupa infrangerea la prezidentialele din Austria, de o noua mobilizare remarcabila la urne. Propovaduita de tribunii anti-sistem ca o fatalitate, caderea, intr-un efect de domino, a democratiilor liberale occidentale - asa-zisa "primavara patriotica", visata de Geert Wilders - ramane sa-i bantuie doar pe cei care impartasesc speranta liderului Partidului Libertatii (PVV) ca "duhul nu va mai intra inapoi in lampa".

Dar nici "primavara europeana", de care UE are atata nevoie la aniversarea a sase decenii, nu pare, din pacate, sa aiba sorti de reusita.

Mini-summitul de la Versailles al celor patru mai mari state membre in epoca post-Brexit (Germania, Franta, Italia si Spania) a transat rapid discutia lansata de presedintele Comisiei Europene cu privire la cele cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii. Foarte probabil, optiunea lor in favoarea Europei cercurilor concentrice va fi impartasita de alte state vestice, precum Olanda si Austria, in care izolationismul protectionist nu mai e doar apanajul dreptei radicale. Occidentul, exasperat de Erdogan

Escaladarea tensiunii in relatiile turco-olandeze, in ultima saptamana de campanie, nu reprezinta doar o lovitura electorala aplicata PVV cu propriile-i arme. Prin coordonarea pozitiilor Germaniei, Olandei, Danemarcei si Austriei (de remarcat exceptia franceza), poate fi si semnul unei inaspriri de ton cu bataie mai lunga.

Deocamdata, Turcia si-a anuntat retragerea din cateva proiecte de colaborare in cadrul NATO si, ceva mai anecdotic, o asociatie a producatorilor de carne a decis sa trimita inapoi in Olanda 40 de vaci din rasa Holstein.

Dupa scrutinul batav, e foarte probabila, de asemenea, o intransigenta sporita a Olandei si pe alte subiecte sensibile pentru UE, precum acordarea dreptului de azil ori solidaritatea financiara cu Grecia si alte ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro