Alegeri SUA. Donald Trump si Hillary Clinton au castigat detasat primarele din Arizona. Bernie Sanders a iesit victorios in Utah

Alegeri SUA. Donald Trump si Hillary Clinton au castigat detasat primarele din Arizona. Bernie Sanders a iesit victorios in Utah

Senatorul de Vermont va trebui sa mentina acest nivel de performanta in restul alegerilor primare care se vor organiza pana in luna iunie pentru a spera ca o va prinde din urma pe favorita la investitura democrata, care are un mare avans. Inainte de ziua de marti, ea castigase 1.174 de delegati, fata de 850 Bernie Sanders. La acestia se adauga sprijinul celor aproape 500 de "superdelegati" pro-Clinton, responsabili si alesi din Partidul Democrat care vor lua parte la votul de la conventia de investitura de la Philadelphia, in iulie.

acum 77 luni (23 Mar 2016)

Alegatorii din Arizona, Utah si Idaho au fost chemati marti la urne pentru a-si alegere favoritii.

Trump, un personaj controversat a carui ascensiune ingrozeste elitele republicane, si-a infrant cu usurinta in Arizona cei doi rivali la investitura republicana - pe senatorul de Texas Ted Cruz si guvernatorul John Kasich -, conform proiectiilor televiziunilor americane.

Mesajul antiimigratie al lui Trump a fost foarte popular in acest stat aflat la granita cu Mexicul, care i-a acordat omului de afaceri toti cei 58 de delegati pusi in joc.

Pe de alta parte, senatorul Ted Cruz a castigat in Utah cu 70% din voturi, stat majoritar mormon in care alegatorii l-au dezavuat pe Donald Trump, care a terminat pe locul trei, in urma lui John Kasich, guvernatorul Ohio.

In acest stat, cei 40 de delegati sunt acordati proportional cu votul popular, in cazul in care niciun candidat nu obtine peste 50% din sufragii.

Totusi, dupa ce a castigat in Arizona, care acorda castigatorului toti delegatii, Donald Trump domina cursa republicana cu 741 de delegati, Ted Cruz e al doilea cu 461, iar John Kasich are 145, noteaza Agerpres.

In tabara democrata, Bernie Sanders conduce cu aproape 80% din voturi in statul Idaho, potrivit CNN si Washington Post, iar aceasta victorie vine dupa cea din Utah, unde a reusit sa castige la fel de detasat in fata contracandidatei sale democrate.

Diferenta mare cu care a castigat senatorul de Vermont in cele doua state i-ar putea aduce in total mai multi delegati decat rivalei sale, care a invins in statul Arizona, noteaza AFP.

"Aceasta campanie merge bine pentru ca genereaza multa energie si entuziasm", a declarat candidatul democrat intr-un miting electoral de la San Diego, in California.

Senatorul de Vermont va trebui sa mentina acest nivel de performanta in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro