Alegeri SUA 2016. Ted Cruz si Bernie Sanders au castigat alegerile primare din Wisconsin

Alegeri SUA 2016. Ted Cruz si Bernie Sanders au castigat alegerile primare din Wisconsin

Cu 42 de delegati pusi in joc, victoria lui Cruz din Wisconsin ii ingreuneaza drumul lui Donald Trump catre nominalizarea republicana, pentru care ar avea nevoie de 1.237 de delegati inainte de conventia nationala a partidului din iulie. In tabara democrata sunt necesari 2.383 de delegati pentru a obtine nominalizarea, insa calculele in cazul in care se ajunge la o conventie disputata sunt mai simple decat in tabara republicana datorita superdelegatilor - membri ai Partidului Democrat care nu sunt conditionati de votul din alegerile primare.

acum 104 luni (6 Apr 2016)

Conform exit-pollurilor CNN, Ted Cruz ar urma sa obtina aproape jumatate din voturile exprimate de alegatorii republicani din Wisconsin (47%), marcand o victorie importanta in fata favoritului Donald Trump (36%) si a lui John Kasich (14%). Cu 42 de delegati pusi in joc, victoria lui Cruz din Wisconsin ii ingreuneaza drumul lui Donald Trump catre nominalizarea republicana, pentru care ar avea nevoie de 1.237 de delegati inainte de conventia nationala a partidului din iulie.

In cazul in care Trump nu strange acest numar de delegati in favoarea sa, conventia va fi una disputata, in care delegatii atribuiti candidatilor care s-au retras in cursa vor putea vota pentru candidatii ramasi. Daca nici dupa doua tururi de scrutin niciun candidat nu va atinge acest prag, toti delegatii vor putea vota liber, fara obligatia de a respecta votul statului din care provin - solutia pe care mizeaza Cruz si Kasich pentru obtinerea nominalizarii.

Fostul secretar de stat are insa un avans important in numarul delegatilor datorita victoriilor inregistrate in statele sudice, si are sanse mari de a ajunge in conventia democrata cu un avans in numarul delegatilor - ceea ce i-ar asigura, practic, castigarea nominalizarii. In tabara democrata sunt necesari 2.383 de delegati pentru a obtine nominalizarea, insa calculele in cazul in care se ajunge la o conventie disputata sunt mai simple decat in tabara republicana datorita superdelegatilor - membri ai Partidului Democrat care nu sunt conditionati de votul din alegerile primare. Clinton are un avans zdrobitor in numarul superdelegatilor in fata lui Sanders: 469 si-au exprimat intentia de a vota cu fostul secretar de stat american, fata de doar 31 care au optat public pentru contracandidatul ei. Campania lui Sanders mizeaza pe castigarea proceselor electorale cu miza mare care urmeaza: New York (19 aprilie - 291 de delegati), Pennsylvania (26 aprilie - 210 delegati) si, poate cel mai important, California (7 iunie - 548 delegati). ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro