Alegeri SUA 2016. Primele proiectii pentru "Super Tuesday": Trump si Clinton au castigat in cel putin sapte state fiecare

UPDATE 13.11 Hillary Clinton si Donald Trump au castigat majoritatea delegatilor pusi in joc de partidele lor la scrutinele de "Super Tuesday". UPDATE 05.10 Starea proiectiilor si exit pollurilor Pana in momentul de fata, CNN a proiectat victorii certe ale unui candidat pentru 8 dintre procesele electorale democrate si 7 dintre cele republicane: Democrati: Hillary Clinton - 6 state: Georgia, Arkansas, Virginia, Alabama, Tennessee, Texas Bernie Sanders - 2 state: Vermont si Oklahoma Republicani: Donald Trump - 6 state: Georgia, Alabama, Massachussetts, Tennessee, Virginia, Arkansas Ted Cruz - 2 state: Texas si Oklahoma Reamintim insa ca numarul delegatilor din aceste state va fi impartit proportional bazat pe voturile primite de fiecare candidat, in functie de regulile electorale ale fiecarei organizatii statale de partid. Numaratoarea delegatilor castigati deja: Democrati: Hillary Clinton - 656 (din care 457 superdelegati*) Bernie Sanders - 144 (22 de superdelegati) Numar total al delegatilor inca in joc: 3.965 Numarul delegatilor necesari pentru obtinerea nominalizarii: 2,383 *superdelegatii democrati isi pot schimba sustinerea pentru un candidat sau celalalt oricand pana la momentul conventiei nationale delegate Republicani: Donald Trump - 82 Ted Cruz - 17 Marco Rubio - 16 John Kasich - 6 Ben Carson - 5 Jeb Bush - 4* Carly Fiorina - 1* Mike Huckabee - 1* Rand Paul - 1* Numar total al delegatilor inca in joc: 2.339 Numarul delegatilor necesari pentru obtinerea nominalizarilor: 1.237 *candidatul s-a retras din cursa, iar delegatii castigati de el pot sustine un alt candidat Statele in care se voteaza sau se tin adunari publice de Super Tuesday(sursa harta: "The Huffington Post")

acum 77 luni (2 Mar 2016)

UPDATE 13.11 Hillary Clinton si Donald Trump au castigat majoritatea delegatilor pusi in joc de partidele lor la scrutinele de "Super Tuesday". De-acum, fosta sefa a diplomatiei americane se bucura de aproape jumatate din totalul delegatilor de care are nevoie pentru a obtine investitura, arata calculele facute de Associated Press. Fostul secretar de stat Hillary Clinton, care a castigat in sapte state, a obtinut sustinerea a cel putin 457 din totalul de 865 de delegati aflati in joc marti seara. Astfel, ea si-a depasit cu mult obiectivul anuntat de echipa de campanie, de a avea un avantaj de 100 de delegati in fata rivalului sau Bernie Sanders. Acesta din urma a strans de "Super Tuesday" 286 de delegati, dupa ce a castigat in statul sau natal, Vermont, precum si in Oklahoma, Colorado si Minnesotta.

In total, Clinton se poate baza in prezent pe 1.005 delegati la Conventia Democrata de la Philadelphia. Ea are nevoie de 2.383 de delegati pentru a-si asigura victoria in cursa pentru investitura. Este urmat de Cruz, cu 161 si de Marco Rubio, cu 87. Pentru a obtine investitura republicana, un candidat are nevoie de cel putin 1.237 de delegati la conventia din vara.

Principalul sau rival, Ted Cruz, a castigat alegerile in statul sau de origine, Texas, precum si in Oklahoma si in Alaska. El sustine ca acum are cele mai mare sanse de a-l opri pe controversatul om de afaceri si i-a indemnat pe restul candidatilor din partidul sau sa se retraga din cursa si sa il sustina pe el, impotriva lui Trump.

Pe de alta parte, senatorul de Florida Marco Rubio, favoritul elitelor republicane, a obtinut o singura victorie deocamdata, in Minnesota.

Toti delegatii pusi in joc de partide la Super Tuesday sunt alocati proportional cu numarul de voturi obtinut de fiecare candidat.

Rezultatele obtinute de Super Tuesday reprezinta, de regula, un tablou corect al sanselor candidatilor aflati i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro