Alegeri primare in cadrul formatiunilor de dreapta in Franta: suspansul domina primul tur de scrutin. Fostul presedinte Sarkozy, candidat

Cu cinci luni inaintea prezidentialelor, dreapta franceza desfasoara duminica primul tur al alegerilor primare la care participa umar la umar trei favoriti: fostul presedinte Nicolas Sarkozy, care se prezinta drept candidat al poporului si doi fosti prim-ministri, moderatul Alain Juppé, si liberalul Francois Fillon, potrivit France Presse preluat de Agerpres. In timp ce Franta se afla sub stare de urgenta de la atacurile din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morti la Paris si in suburbii, guvernul a prevazut "toate masurile necesare unei bune desfasurari" a scrutinului, incepand cu patrulele in apropierea sectiilor de votare.

acum 82 luni (20 Nov 2016)

Cu cinci luni inaintea prezidentialelor, dreapta franceza desfasoara duminica primul tur al alegerilor primare la care participa umar la umar trei favoriti: fostul presedinte Nicolas Sarkozy, care se prezinta drept candidat al poporului si doi fosti prim-ministri, moderatul Alain Juppé, si liberalul Francois Fillon, potrivit France Presse preluat de Agerpres.

Cele circa 10.000 de birouri de vot s-au deschis la ora locala 08:00 (07:00 GMT) si se vor inchide la 19:00 (18:00 GMT) in Franta continentala — peste mari si tari a inceput votarea sambata pentru acest scrutin strans, cu miza hotaratoare.

De luni de zile, primarul orasului Bordeaux (sud-vest), Alain Juppé, 71de ani, conduce in sondaje, mizand pe popularitatea in scadere a presedintelui in exercitiu Francois Hollande, dar si pe cea a predecesorului sau de dreapta Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy, care spera sa creeze un efect exploziv cu candidatura sa, si-a remobilizat "fanii", prezentandu-se ca "aparator al majoritatii tacute", cu un discurs de dreapta asupra autoritatii, imigratiei si identitatii nationale.

Dar, iesirile sale cu privire la "stramosii galici" ai francezilor sau "tirania minoritatilor" i-au deturnat simpatizantii de dreapta mai moderati si l-au impiedicat sa-si extinda baza electorala.

Acest iubitor de Formula 1, care vine cu un proiect foarte liberal in plan economic si conservator pe probleme sociale, a inregistrat o crestere rapida in sondaje in ultimele zile.

Ultimul sondaj de opinie, publicat vineri seara la inchiderea campaniei, il dadea in frunte in primul tur al alegerilor primare cu 30% din intentiile de vot, fata de 29%, cu cat erau cotati principalii sai rivali.

Potrivit tuturor comentatorilor, totul va depinde de nivelul de participare la acest prim tur al primarelor, primele alegeri primare in istoria dreptei franceze, estimandu-se ca ar putea participa de la doua pana la patru milioane de oameni. El ar putea conta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro