Alegeri prezidentiale in Franta. Unde isi pot exprima votul cetatenii francezi din Romania

Ceilalti sase candidati sunt suveranistii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, si François Asselineau, 59 de ani, trotkistii Nathalie Arthaud, 47 de ani, si Philippe Poutou, 50 de ani, si deputatul si fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ani.

acum 39 luni (23 Apr 2017)

Aproape 47 de milioane de alegatori sunt chemati sa voteze astazi, in primul tur al scrutinului prezidential din Franta, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande. Cetatenii francezi aflati pe teritoriul Romaniei isi pot exprima votul pentru alegerea viitorului presedinte al Frantei la una dintre cele trei sectii de votare deschise duminica, de la ora 8:00, informeaza Ambasada Frantei in Romania.

Cetatenii francezi isi pot exprima votul la una dintre cele trei sectii de votare de pe teritoriul Romaniei. Astfel, de la ora 8:00, pana la ora 19:00, urnele vor fi deschise la sediul Ambasadei Frantei in Romania, din Bucuresti, la Institutul francez din Cluj sau la Institutul francez din Iasi.

Sectiile de vot se deschid la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), urmand sa se inchida la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei).

Seful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, in cadrul unui scrutin uninominal majoritar in doua tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reinnoit o singura data. El trebuie sa obtina majoritatea absoluta a voturilor exprimate intr-un tur sau doua, indiferent de rata de participare.

Alegatorii vor avea de ales intre 11 candidati, cu unul mai mult decat la scrutinul precedent, din 2012, dar cu cinci mai putini decat in 2002, an-record in materie de candidaturi.

Cei patru favoriti ai scrutinului — Marine Le Pen, 48 de ani (Frontul National, extrema dreapta), François Fillon, 63 de ani (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron, 39 de ani (En marche!, centru), Jean-Luc Mélenchon, 65 de ani (La France insoumise, stanga radicala) — s-au distantat in sondaje de socialistul Benoit Hamon, 49 de ani. Ceilalti sase candidati sunt suveranistii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, si François Asselineau, 59 de ani, trotkistii Nathalie Arthaud, 47 de ani, si Philippe Poutou, 50 de ani, si deputatul si fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro