Alegeri prezidentiale 2014. Ce fac romanii din strainatate pentru tara lor

Alegeri prezidentiale 2014. Ce fac romanii din strainatate pentru tara lor

Cat ia statul din banii veniti de afara Romanii de peste hotare au ales calea strainatatii pentru ca nu si-au putut gasi un loc de munca aici sau pentru ca si-au dorit sa obtina un salariu mai mare. Cea mai mare parte din banii trimisi in tara de romanii care muncesc in strainatate ajung sa fie folositi pentru consum, fie ca vorbim de alimente si imbracaminte, fie ca vorbim de materiale de constructii, case sau masini. Dupa aceea, salariile si puterea de cumparare a celor ramasi acasa au scazut dramatic, astfel ca banii trimisi de rudele de peste granita au inceput sa fie utilizati pentru completarea bugetelor, pentru supravietuire, si tot mai putin pentru constructii sau macar renovari de locuinte. Din Spania, tara cu o larga comunitate de romani, peste 900.000 de cetateni, au fost transferate anul trecut numai 393 de milioane de euro.

acum 116 luni (4 Nov 2014)

Au plecat sa munceasca peste hotare ca sa le asigure familiilor ramase in tara un trai mai bun, pentru a-si putea construi o casa sau, pur si simplu, pentru a supravietui. O parte dintre ei nu au mai apucat sa-si aleaga duminica presedintele din cauza cozilor interminabile formate la sectiile de votare din capitalele europene, altii au reusit doar dupa ore bune de asteptare. Valoarea transferurilor banesti efectuate de romanii din strainatate s-a ridicat anul trecut la 4,23 miliarde de euro, echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sumele trimise in tara in anii de boom, inaintea declansarii crizei economice mondiale, depaseau chiar 7,5 miliarde de euro. Cat ia statul din banii veniti de afara Romanii de peste hotare au ales calea strainatatii pentru ca nu si-au putut gasi un loc de munca aici sau pentru ca si-au dorit sa obtina un salariu mai mare.

Cea mai mare parte din banii trimisi in tara de romanii care muncesc in strainatate ajung sa fie folositi pentru consum, fie ca vorbim de alimente si imbracaminte, fie ca vorbim de materiale de constructii, case sau masini. Pentru toate cheltuielile pe care romanii le fac cu banii primiti de la rudele din strainatate, statul percepe TVA de 24%. Adica din cele 5 miliarde de euro trimise anual in tara, statul incaseaza aproape un miliard de euro. Unii si-au pierdut locurile de munca, altii au fost nevoiti sa accepte salarii mai mici. Criza economica din Europa nu a determinat reintoarcerea romanilor in tara, din contra, numarul migrantilor a continuat sa creasca, se arata in studiul "Impactul crizei economice asupra migratiei fortei de munca romane", patronat de Fundatia Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Autorii studiului arata ca romanii din strainatate au reusit sa identifice strategii de adaptare. De exemplu, in Italia s-au mutat din sectorul serviciilor din nord in agricultura in sud pe salarii mai mici. Sumele destinate economisirii sau pentru cumpararea de materiale de constructii sau pentru locuinte au ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro