Alegeri prezidentiale 2014: 19 intrebari pentru prezidentiabili

Alegeri prezidentiale 2014: 19 intrebari pentru prezidentiabili

[Andrei Tiut] Va rog sa mentionati care sunt in opinia dvs: - Principalele atributii ale presedintelui pe care acesta le exercita in mod activ in functie de optiunile si opiniile sale de oportunitate - Principalele atributii pe care acesta le exercita formal, exercitand mai mult un control ultim de legalitate ("ca notarul") - Principalele non-atributii ale presedintelui, adica lucruri care i se cer uneori presedintelui dar pe care acesta nu poate/nu ar trebui sa le faca. Cum procedati: (a) numesc acea persoana drept candidat (b) incerc sa conving majoritatea sa renunte, dar, daca nu renunta, numesc acea persoana drept candidat (c) numesc un alt candidat despre care cred ca ar putea, totusi, sa negocieze o majoritate (d) numesc candidatul cel mai bun, indiferent de sprijinul parlamentar 7.

acum 117 luni (7 Oct 2014)

>

Intrebarile au fost lansate de Civitas Politics impreuna cu colaboratori si prieteni ai acestora, activisti ai societatii civile cu scopul de a stimula candidatii la un debate constructiv in campanie.

Multumesc tuturor celor care au contribuit si sunt nominalizati mai jos. Pentru prezidentiabilii care ar binevoi sa raspunda, tineti cont ca intrebarile pornesc de la viziuni asupra functiei care nu sunt neaparat identice intre cei ce intreaba. Dumneavoastra raspundeti va rog pornind de la viziunea care va anima.

Atributii si reprezentare interna

1. [Sorin Cucerai] Veti fi Presedintele tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie, de limba vorbita, de gen, de orientare sexuala, de stare sociala, de stare de sanatate, de varsta si asa mai departe? [Andrei Tiut] Va rog sa mentionati care sunt in opinia dvs:

- Principalele atributii ale presedintelui pe care acesta le exercita in mod activ in functie de optiunile si opiniile sale de oportunitate

- Principalele atributii pe care acesta le exercita formal, exercitand mai mult un control ultim de legalitate ("ca notarul")

- Principalele non-atributii ale presedintelui, adica lucruri care i se cer uneori presedintelui dar pe care acesta nu poate/nu ar trebui sa le faca. [Andrei Pantu]

Sunteti de parere ca este cazul sa promovai/promulgati ca presedinte revizuirea Constitutiei, in sensul clarificarii articolului 95 referitor la suspendarea din functie a presedintelui, precum si a articolului 103 referitor la desemnarea premierului? Cum veti proceda, tinand cont de prerogativele si rolul presedintelui?

Functionarea institutiilor

6. [Andrei Tiut] Din consultarile preliminare nominalizarii candidatului pe pozitia de prim-ministru, reiese o majoritate parlamentara care sustine un candidat despre care dvs personal aveti o parere proasta. Cum procedati:

(a) numesc acea persoana drept candidat

(b) inc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro