Alegerea primarilor intr-un singur tur: Exceptia de neconstitutionalitate ridicata de jurnalistul "Adevarul" in instanta a ajuns la Curtea Constitutionala

Alegerea primarilor intr-un singur tur: Exceptia de neconstitutionalitate ridicata de jurnalistul

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11, 20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent Avram Adrian Liviu - jurnalist "Adevarul"- la functia de primar general al Capitalei.

acum 97 luni (19 Apr 2016)

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11, 20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent Avram Adrian Liviu - jurnalist "Adevarul"- la functia de primar general al Capitalei. El si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lita cu doar trei semnaturi. "Am ales cifra de 3 semnaturi prin analogie cu solutia adoptata de catre Parlament in ceea ce priveste numarul de semnaturi necesare pentru constituirea unui partid politic, solutie adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca cerinta de a prezenta 25.000 de semnaturi pentru formarea unui partid este o ingerinta excesiva asupra dreptului de asociere si a declarat-o neconstitutionala.

Prin aceeasi actiune, candidatul a solicitat extinderea controlului de neconstitutionalitate si asupra articolului 101 alin (2) din aceeasi lege, cel prin care se stabileste ca alegerea primarilor are loc intr-un singur tur de scrutin, pe motiv ca majoritatea relativa (cel mai mare numar de voturi) de care au nevoie pentru a castiga alegerile nu le ofera reprezentativitate.

"Legiuitorul a ales solutia legislativa ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin, obtinand mandatul candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi, iar un al doilea tur de scrutin sa fie organizat doar in situatia, foarte putin probabila, de balotaj. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro