Alegerea primarilor in doua tururi, misiune dificila

Ordonanta de urgenta O prima posibilitate ar fi emiterea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, ipoteza pusa pe tapet de liberali si respinsa, initial, de Dacian Ciolos. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata de majoritatea parlamentarilor. Proiect de lege In Parlament exista deja depuse doua proiecte de lege privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, initiate de PNL si de Miscarea Populara.

acum 94 luni (26 Jan 2016)

Stimulat de presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos se arata dispus sa modifice legea alegerilor locale.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Iasi, ca ideea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin este una "foarte buna", insa se pune intrebarea daca legea mai poate fi schimbata cu atat de putin timp inaintea alegerilor. La randul sau, premierul Dacian Ciolos a declarat ca va avea o discutie cu partidele pe tema modificarii legii in sensul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, afirmand ca sunt luate in calcul toate posibilitatile, inclusiv varianta asumarii raspunderii Guvernului in Parlament. PSD vrea mentinerea actualei legi, cu alegeri intr-un tur de scrutin, iar PNL vrea alegeri in doua tururi. Copresedintele liberal Alina Gorghiu si-a exprimat, ieri, speranta ca PNL va avea in curand intrevederi cu premierul Dacian Ciolos, dar si cu reprezentantii partidelor parlamentare pe tema organizarii alegerilor locale in doua tururi de scrutin.

Ordonanta de urgenta

O prima posibilitate ar fi emiterea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, ipoteza pusa pe tapet de liberali si respinsa, initial, de Dacian Ciolos. Singurul care poate contesta o ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala, inainte de a intra in vigoare, este Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. In plus,CCR a evocat, in trecut, cand a discutat alte legi electorale, o recomandare a Comisiei de la Venetia potrivit careia legislatia electorala nu poate fi modificata cu mai putin de un an inainte de alegeri.

Daca ordonanta intra in vigoare, actul normativ este trimis Parlamentului, care poate vota o lege de aprobare sau de respingere. Legea respectiva nu are efecte retroactive - cu alte cuvinte, o lege de respingere ar produce efecte doar daca ar intra in vigoare inainte de luna iunie.

Angajarea raspunderii

Varianta a fost invocata chiar de catre premierul Dacian Ciolos. Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro