Albanezii voteaza: cine sunt principalii actori ai scrutinului legislativ din cea mai saraca tara a Europei

Albanezii voteaza: cine sunt principalii actori ai scrutinului legislativ din cea mai saraca tara a Europei

Obisnuita cu alegeri marcate de violente, contestari, insulte si fraude, Albania a parcurs pentru prima oara de la caderea comunismului, la inceputul anilor '90, o campanie relativ linistita. El a facut aluzie la reforma sistemului judiciar, care era ceruta de UE si care a fost in cele din urma adoptata de cele doua mari partide ale Albaniei dupa repetate amanari.

acum 75 luni (25 Jun 2017)

Obisnuita cu alegeri marcate de violente, contestari, insulte si fraude, Albania a parcurs pentru prima oara de la caderea comunismului, la inceputul anilor '90, o campanie relativ linistita.

Potrivit premierului Edi Rama, cele doua mari tabere rivale "vor cere, impreuna si dupa alegeri, deschiderea negocierilor cu UE".

El a facut aluzie la reforma sistemului judiciar, care era ceruta de UE si care a fost in cele din urma adoptata de cele doua mari partide ale Albaniei dupa repetate amanari. Insa drumul in acest sens este abia la inceput si destul de lung, in timp ce Comisia Europeana atrage atentia in ultimul sau raport in privinta omniprezentei coruptiei. Acesta din urma ii reproseaza premierului, fara a prezenta dovezi, ca intretine legaturi cu crima organizata si ca a tranformat tara intr-un "depozit de droguri".

Presat de occidentali, Basha a renuntat la ideea de a boicota scrutinul si si-a redus totodata din intensitatea tirurilor sale asupra lui Rama.

El s-a concentrat in schimb asupra promovarii proiectului sau "Noua Republica" si a "unui program (de guvernare, n. Principalii actori politici

Edi Rama, artist si animal politic

Edi Rama este pasionat de baschet, picteaza si face politica. Popular in Occident in pofida reputatiei de om autoritar, Rama vrea un nou mandat de premier. A promis sa construiasca o "Albanie europeana, moderna si guvernata de lege". In lipsa unor probe in acest sens, Edi Rama mizeaza pe conturarea unei imagini de om modern si dinamic.

Sali Berisha, vesnicul lider

Cardiologul Sali Berisha domina de 20 de ani scena politica albaneza.

A fost primul presedinte necomunist al Albaniei si prim-ministru, iar acum, ajuns la 72 de ani, sustine ca vrea sa fie doar "un simplu membru al unui partid democratic".

Lulzim Basha, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro