Alarma in agricultura: de la 1 mai, mii de tarani nu vor mai putea iesi cu zarzavaturi in pietele agroalimentare

"Totalul comenzilor transmise de consiliile judetene insumeaza 3.863 de carnete de Atestate de producator (un carnet contine 100 de bucati de Atestate de producator). Asadar, sunt disponibile mai putin de 390.000 de Atestate, in conditiile in care in Romania exista aproape 5 milioane de gospodarii, din care cel putin 75% ar avea nevoie de astfel de documente pentru a-si vinde, incepand de la 1 mai, produsele in pietele agroalimentare.

acum 58 luni (27 Apr 2015)

Data de 1 mai 2015 este, cel putin teoretic, ziua din care ar trebui sa intre in aplicare efectiva noua legislatie ce reglementeaza activitatile din pietele agroalimentare, adoptata la sfarsiul anului trecut.

De asemenea, gospodarii vor fi obligati sa detina si un atestat de producator, care va inlocui actualul certificat de producator.

Mai exact, la un necesar de ordinul milioanelor, au fost eliberate doar cateva sute de mii de atestate de producator.

"Totalul comenzilor transmise de consiliile judetene insumeaza 3.863 de carnete de Atestate de producator (un carnet contine 100 de bucati de Atestate de producator).

Asadar, sunt disponibile mai putin de 390.000 de Atestate, in conditiile in care in Romania exista aproape 5 milioane de gospodarii, din care cel putin 75% ar avea nevoie de astfel de documente pentru a-si vinde, incepand de la 1 mai, produsele in pietele agroalimentare. Chitantierul, un altfel de bon fiscal

Pe langa Atestatul de producator, taranilor din piete le va fi necesar si un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitantier.

Practic, atunci cand vor vinde produse, producatorii agricoli vor trebui sa elibereze cumparatorilor o fila din carnetul de comercializare. 145/2014 (botezata "Legea pietelor"), atestatul de producator reprezinta documentul eliberat persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia.

Noile dispozitii prevad ca documentul se va elibera la cerere persoanelor fizice, "dupa ce autoritatile vor verifica, atat pe baza datelor din Registrul agricol, cat si pe baza verificarilor din teren, daca exista suprafetele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicita eliberarea atestatului de producator".

Dupa aceea, primarul va elibera atestatul de producator in ter... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro