Ajutorul dat imprumutatilor in franci elvetieni a murit

La peste un an de la aparitia primei initiative legislative ce prevedea dreptul imprumutatilor in valuta de a beneficia de conversia creditului in lei, la sase luni de la explozia valorii francului elvetian, mai toate initiativele de ajutorare a zecilor de mii de persoane imprumutate in moneda tarii Cantoanelor zac blocate pe undeva. Parlamentarii au uitat de debitori, nu si de pensiile speciale "Mentionam ca, incepand cu jumatatea lunii ianuarie, am depus la Parlamentul Romaniei si la Guvernul Romaniei un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala, sustinut de o petitie online care numara peste 29.000 de semnaturi si petitie scrisa avand peste 34.000 de semnatari.

acum 106 luni (17 Jun 2015)

La peste un an de la aparitia primei initiative legislative ce prevedea dreptul imprumutatilor in valuta de a beneficia de conversia creditului in lei, la sase luni de la explozia valorii francului elvetian, mai toate initiativele de ajutorare a zecilor de mii de persoane imprumutate in moneda tarii Cantoanelor zac blocate pe undeva.

Boala lunga moarte sigura, aceasta pare a fi solutia oferita de Guvern, Banca Nationala a Romaniei si de majoritatea bancilor comerciale celor cateva zeci de mii de imprumutati in franci elvetieni, ale caror rate s-au dublat in ultimii opt ani.

Proiecte de lege ce prevedea fie inghetarea cursului de schimb la care se face plata creditului sau discounturi acordate imprumutatilor au suferit zeci de modificari, au fost subiectul a zeci de discutii si amendamente, au primit sprijinul a sute de parlamentari, pentru ca, in final, sa sfarseasca, din dezinteres sau deliberat, uitate si acoperite de praf in sertare. Dupa retinerea de catre DNA a fostului ministru de Finante, Darius Valcov, propunerile inaintate de acesta Guvernului privind soarta imprumutatilor in franci au fost uitate.

Luni, insa, mii de titulari de credite in franci elvetieni au protestat in fata Guvernului cerand scoaterea de la naftalina a initiativei legislative ingropate de Guvern odata cu retinerea fostului ministru de Finante. Nu mai putin de 63.000 de persoane au semnat pe o petitie online cerand resuscitarea proiectului de lege privind conversia, depus la Parlament si Guvernul Romaniei in ianuarie.

Parlamentarii au uitat de debitori, nu si de pensiile speciale

"Mentionam ca, incepand cu jumatatea lunii ianuarie, am depus la Parlamentul Romaniei si la Guvernul Romaniei un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala, sustinut de o petitie online care numara peste 29.000 de semnaturi si petitie scrisa avand peste 34.000 de semnatari.

Consideram ca este inacceptabil si impardonabil faptul... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro