Agresiunile, la ordinea zilei in scoli. Psiholog: Daca ar fi toleranta zero fata de violenta nu ar mai exista atatea cazuri!
Asa arata un studiu recent, derulat de Asociatia Telefonul Copilului, in care au fost analizate raspunsurile a peste 2.000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 7 si 19 ani. Spre exemplu, 57% din tineri au declarat ca actiunea de bullying a avut loc in sala de clasa, 33% au spus ca a avut loc pe coridor, iar 32% au spus ca s-a intamplat in apropierea unitatii de invatamant.
Asa arata un studiu recent, derulat de Asociatia Telefonul Copilului, in care au fost analizate raspunsurile a peste 2.000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 7 si 19 ani.
Conform studiului, doua treimi dintre copii isi doresc sa beneficieze de sprijinul parintilor in cazuri de agresiuni de acest fel, dar le este rusine sau frica sa o faca. Acelasi numar de copii, insa, nu ar apela la parinti pentru a le solicita sprijinul intr-o astfel de situatie, iar un numar similar de victime au declarat ca parintii lor nu cunosc situatia cu care ei se confrunta.
"Unui copil ii este frica sa discute cu parintii despre abuzuri pentru ca le este teama de repercusiuni. Daca ar avea toleranta zero fata de violenta nu ar mai exista atat de multe cazuri", sustine psihologul Mihai Copaceanu. "Pentru unii poate fi doar o amintire neplacuta din trecut, insa totul depinde de modul in care a fost gestionata problema la momentul potrivit si de sprijinul pe care copilul l-a primit de la familie ori de la profesori", a completat specialistul.
Scoala nu ia fenomenul in serios
"Este alarmant faptul ca mai mult de jumatate dintre copiii chestionati au raspuns ca scoala nu ia fenomenul bullying in serios. S-a observat si ca elevii nu sunt obisnuiti cu actiuni de prevenire ale acestui fenomen, in timp ce din punctul lor de vedere sanctiunile au caracter temporar si nu rezolva problemele pe termen lung.
Studiul arata ca in 72% din cazuri, copiii si tinerii s-au confruntat cu comportament de tip bullying indirect, caracterizat prin comentarii neadecvate despre ei, familie, statut social sau etnite. In acelasi timp, 59% au primit porecle, iar 47% din respondenti au declarat ca au fost lasati in afara grupului. Un procent de 43% din tineri au fost loviti, imbranciti sau palmuiti, iar 32% au primit amenintari.
Unde au loc agresiunile
In peste 75% din cazuri au existat si martori, m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro