AFP, despre victoria lui Iohannis: "Parcursul atipic al devenit presedinte". Presa germana: "O surpriza", "O senzatie"

AFP, despre victoria lui Iohannis:

"Acest scrutin a fost considerat crucial, din moment ce democratia a cunoscut un adevarat recul in alte tari ale Europei Centrale asa cum e Ungaria, acolo unde teama a fost exprimata de posibila preluare a justitiei de majoritatea domnului Ponta, la 25 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, acum 25 de ani", adauga AFP. "Cu cea mai mare participare din anii '90 pana in prezent (mult peste 60%) a reusit sa castige Iohannis (...) Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obtinut victoria in primul tur, de acum doua saptamani, cu 40% si parea de neinvins de Iohannis (30%).

acum 70 luni (17 Nov 2014)

Site-ul marelui cotidian francez "Le Figaro" noteaza ca in ciuda faptului in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie seful Guvernului era favorit, acesta a pierdut in fata candidatului ACL: "I-am dat telefon domnului Iohannis si l-am felicitat", a declarat Ponta presei, precizeaza "Le Figaro".

La randul lor, cei de la Agentia France Presse trec in revista victoria considerata neasteptata inainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

"Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriza castigand scrutinul prezidential din Romania, a reusit sa convinga electoratul pledand pentru o Romanie , libera de coruptie", noteaza AFP intr-un material cu titlul "Klaus Iohannis, parcursul atipic al

devenit presedinte".

"Liderul Partidului National Liberal pare absolut atipic pe scena politica a acestui stat fost comunist: este membru al minoritatii germane din Transilvania - fiind supranumit de pe o pozitie de superioritate

- si este de confesiune protestanta, intr-un stat in care aproape 90% din populatie este ortodoxa", mai scrie AFP.

"Acest scrutin a fost considerat crucial, din moment ce democratia a cunoscut un adevarat recul in alte tari ale Europei Centrale asa cum e Ungaria, acolo unde teama a fost exprimata de posibila preluare a justitiei de majoritatea domnului Ponta, la 25 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, acum 25 de ani", adauga AFP.

Presa germana scrie pe larg despre victoria lui Klaus Iohannis

Presa germana relateaza, in editiile online, despre victoria etnicului german Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din Romania, notand ca succesul acestuia reprezinta "o surpriza".

La randul sau, publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), are deschiderea de site cu o stire legata de alegerile din Roma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro