AFP: Bulgaria, vazuta ca un cal troian rusesc in interiorul UE

AFP: Bulgaria, vazuta ca un cal troian rusesc in interiorul UE

Sarbatoarea "rusofila" anuala de la Lacul Koprinka, in centrul Bulgariei, a atras 7.000 de persoane, sub supravegherea atenta a candidatilor mai multor partide. "Tentativele Occidentului de a se opune popoarelor noastre infratite sunt destinate esecului", asigura Danail Dimitrov, in varsta de 38 de ani, intalnit de AFP la "sarbatoarea rusofila". Intr-un interviu pentru postul Nova TV care inca nu a fost difuzat, Ivanov a sugerat ca exista un risc real ca Bulgaria sa fie tratata separat de Romania in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen si problemele legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.

acum 68 luni (25 Sep 2014)

Sarbatoarea "rusofila" anuala de la Lacul Koprinka, in centrul Bulgariei, a atras 7.000 de persoane, sub supravegherea atenta a candidatilor mai multor partide. Astfel, 40 la suta dintre ei se opun sanctiunilor impuse Rusiei de occidentali pentru politica sa fata de Ucraina, in raport cu 13 la suta care le aproba, potrivit unui studiu al institutului Mediana.

Intr-un mesaj citit la Lacul Koprinka, ambasadorul Rusiei Iuri Isakov a salutat faptul ca aceasta reuniune este atat de bine "inradacinata in inimile bulgarilor, in pofida conjuncturii schimbatoare".

"Tentativele Occidentului de a se opune popoarelor noastre infratite sunt destinate esecului", asigura Danail Dimitrov, in varsta de 38 de ani, intalnit de AFP la "sarbatoarea rusofila". Acest profesor de istorie invoca razboiul ruso-turc din 1977-1878, care a pus capat celor cinci secole de dominatie otomana in Bulgaria.

Nostalgia "fratelui" mai mare se manifesta la unii bulgari cu atat mai mult cu cat dupa un sfert de secol de democratie, mica natiune balcanica avand 7,4 milioane de locuitori ramane cea mai saraca din UE. La Lacul Koprinka, liderul sau Volen Siderov a promis sa faca totul pentru a evita ca Bulgaria sa devina o "platforma de tir" impotriva Rusiei.

Dreapta fostului premier Boiko Borisov (2009-2013), a carei revenire la putere este anticipata de sondaje, priveste mai degraba catre Germania, considerand ca acesta este "modelul de gestionare mai adecvat" pentru Bulgaria.

Blocul reformator (dreapta anticomunista), un potential aliat pentru Borisov, merge mai departe propunand demontarea monumentului armatei sovietice din Sofia "in semn de apartenenta europeana".

"Bulgaria are un statut paradoxal", rezuma pentru AFP Ognian Mincev, de la Centrul de studii internationale.

Stanga si dreapta converg atunci cand considera necesar proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream care sa ocoleasca U... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro